Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: Toyota Prius – Radosť

Toyota Prius bola odjakživa synonymom ekológie, no tomu je odteraz koniec. Na prvom mieste je radosť. Radosť z pohľadu na auto a radosť z jazdy.

Musím uznať, že pokiaľ ide o dizajn, aktuálne to Toyote brutálne šľape. Čo nový model, to dizajnová parádička. Či už Aygo X, bZ4X, Yaris Cross, C-HR, Corolla, všetky majú v sebe náboj, ale Prius aj spomedzi nich výrazne vyčnieva. Radosť sa naň pozrieť. Vyzerá ako nejaký superšport a napríklad vytiahnuté blatníky zadných kolies a tvarované bočné prahy sú ako na Lexuse LC. Zaujímavé je, že dizajn šiel dokonca od istej miery aj na úkor aerodynamického odporu, čo dokazuje aj skutočnosť, že štvrtá generácia Priusu mala súčiniteľ aerodynamického odporu cx = 0,24, piata ju má o niečo horšiu – cx = 0,27. Pravda, menšia čelná plocha tento fakt eliminuje a k tomu treba ešte pripočítať aktívne lamely za maskou chladiča, tepelné čerpadlo a ďalšie technológie, vďaka ktorým je nový Prius v konečnom dôsledku aj napriek horšej aerodynamike a vyššiemu výkonu úspornejší ako predošlá generácia. Mimochodom, v porovnaní s predošlou generáciou je síce nový Prius o 46 mm kratší, no jeho rázvor osí narástol o 50 mm. O 50 mm sa znížila aj výška karosérie.

Športový pocit

Podobne ako exteriér, aj interiér hrá na city. Svojím spôsobom je jednoduchý, pritom nesmierne vzrušujúci. Volant má pomerne malý priemer venca – iba 350 mm – a je pomerne kolmo k vodičovi, čo vytvára dobrý kontakt s vozidlom. Škoda len, že keď si ho nastavím do pre mňa ideálnej polohy, tak mi zakrýva časť digitálneho prístrojového štítu – situácia je navlas identická ako v Toyote bZ4X. Tu sa však k tomu pridáva neprirodzene vysoký stredový tunel s pomerne krátkou lakťovou opierkou a práve do jeho rohu som si počiatku nepríjemne udieral lakeť. Oproti bZ4X však chválim skvelý impulzný volič prevodovky. Páči sa mi tiež priame ovládanie všetkých funkcií klimatizácie. Za zmienku stojí tajný odkladací priestor pod poličkou pred „cupholdermi“. Na jeho dne je veľavravný hashtag #hiddencompartment.

Veľmi sa mi páči hlboký športový posed a  sedadlá, lebo sú veľké a výborne podopierajú telo, dokonca aj v oblasti ramien. Vodičovo je elektricky nastaviteľné, dokonca s dvoma polohami v pamäti, ale spolujazdcovo iba mechanicky. Vzhľadom na nízku siluetu je v aute pomerne málo miesta nad hlavou. Pre mňa s výškou 176 cm je to v pohode, no vyšší ľudia s tým môžu mať problém, obzvlášť, keď uprednostňujú vzpriamenejší posed ako ja.

Vzadu je dosť miesta na nohy, chodidlá vmestíte pod predné sedadlá, sedáky sú hlbšie a posed je výborný, ale nad hlavou je miesta tak akurát na mňa, vyšší ľudia majú smolu. Predné sedadlá sú vyhrievané aj ventilované, zadné vyhrievané a vyhrievaný je aj volant. Inak vzhľadom na nízku siluetu auta a nízko položené sedadlá nastupujete dosť hlboko, skoro ako do nejakého čistokrvného športového auta. To platí pre predné aj zadné sedadlá. Keď už som pri nastupovaní, kľučky zadných dverí integrované do rámu okien vyzerajú efektne, ale z funkčného hľadiska majú ďaleko od dobrého riešenia. A situáciu nezachraňuje ani to, že ide o elektronické kľučky e-latch.

Batožinový priestor je dlhý, ale veľmi plytký, takže jeho objem je vysoko podpriemerných 284 dm3, a to je vysokonapäťový akumulátor pod zadnými sedadlami, nie pod kufrom. Chválim, že na boku kufra je 230-voltový konektor s príkonom 1 500 W. To ani čisté elektromobily, ktoré majú dostatok elektrickej energie, nemávajú, nieto ešte plug-in hybridy.

Dôvod je iný

Inde je nový Prius dostupný aj s 1,8- a 2,0-litrovým hybridom, no v Európe sa predáva výhradne s plug-in hybridným pohonom. Zaujímavé je, že za týmto rozhodnutím nie sú európske flotilové emisie, ako by si to mnohí mysleli, ale skutočnosť, že by nemalo význam v Európe ponúkať Prius aj vo verzii samonabíjacieho hybridu, keď takýto pohon môžu zákazníci Toyoty mať v iných modeloch.

Základom plug-in hybridného systému je atmosférický dvojliter s výkonom 122 kW, ktorému sekunduje 120-kilowattový synchrónny elektromotor, e-CVT prevodovka a systém dopĺňa 13,6 kWh Li-Ion akumulátor. Na jedno nabitie by ste mali prejsť 71 – 86 km, v meste dokonca 98 – 110 km, v reálnych podmienkach som prešiel okolo 60 km, pričom palubný počítač indikoval priemernú spotrebu 19 – 21 kWh/100 km. Keď si to budete prepočítavať a výsledok vám nebude sedieť, tak vedzte, že je to tým, že ešte pred úplným „vyčerpaním“ elektrickej energie naštartuje benzínový motor a systém automaticky prejde do štandardného – tzv. samonabíjacieho – hybridného režimu. A v ňom som mal spotrebu rovných 5,0 l/100 km. Inými slovami, keď nebudete nabíjať, tak počítajte so spotrebou okolo 5 l/100 km, no o koľko viac budete nabíjať, o toľko menšiu spotrebu benzínu budete mať. Pravda, elektrická energia tiež nepadá z neba zadarmo, ale na domácej nabíjačke a ešte aj na verejnej pomalej je výrazne lacnejšia ako benzín. V súvislosti s nabíjaním ale musíte počítať s tým, že Prius dokáže nabíjať iba zo siete so striedavým prúdom a aj to s výkonom nanajvýš 3,6 kW. Bežne za nabíjací kábel platíte, Toyota vám však dáva zadarmo 5-metrový kábel Mennekes–Mennekes. Nejde pritom o žiaden druhotriedny „šunt“, ktorý sa bude prehrievať, ale o poctivý hrubý kábel, navyše s pamäťou na skladanie.

V najvyššej výbave Executive má Prius solárnu strechu. Tá má v porovnaní s predošlou generáciou menšiu plochu, no výkon sa zvýšil zo 179 W na 185 W. Za niečo vyše týždňa parkovania na otvorenom slnečnom parkovisku by ste mali mať teoreticky plne dobitý akumulátor. Za jeden deň dokáže strecha naakumulovať energiu na 8,7 km. Je to síce kvapka, ale viete, ako to je – kvapka ku kvapke a časom je z toho plný pohár. Pre vás je dôležité, že strecha „zbiera energiu“ aj z jazdy a každá táto kvapka zo strechy znamená menej kvapiek z nádrže.

Dôležité je, že na rozdiel od mnohých plug-in hybridov Prius dokáže jazdiť na elektrinu aj za studeného rána, to znamená, že aj ranné krátke trasy urobí na elektrinu. To vôbec nie je obvyklé, v prvej fáze jazdy totiž plug-in hybridy obyčajne naštartujú motor, aby zahriali systém a kabínu a než sa celý systém zahreje, tak ste veľakrát už na konci vašej cesty, takže v zime vlastne výhody plug-in hybridu, resp. to, prečo vznikli plug-in hybridy, nedokážete vôbec využiť. Ďalšie plus Priusu je, že  ani pri silnej akcelerácii „nenahodí“ benzínový motor. V hybridnom režime je kombinovaný výkon 164 kW (223 k) a je to aj cítiť. Navyše, nový Prius má veľmi príjemné, rýchle a silné reakcie na plyn práve v bežných podmienkach – radosť jazdiť. Pri bežnom zrýchlení ani nevnímate vysávačový efekt, ale pri intenzívnej akcelerácii už áno. Navyše vtedy je už motor hlučný a nemá príjemný zvuk. Nový Prius vyzerá brutálne dobre, sedíte v ňom pekne hlboko, máte výborný pocit, brzdy sa výborne dávkujú, riadenie je vynikajúce, podvozok tiež, ale spomínaný vysávačový efekt e-CVT prevodovky zabije akúkoľvek túžbu po športovej jazde. Ale pozor, to neznamená, že sa s ním nedá jazdiť rýchlo a a podvozok vás v tom iba podporí.

Prediktívna jazda

Zaujímavosťou je tzv. prediktívny systém efektívnej jazdy, ktorý sa učí pravidelné trasy a štýl jazdy vodiča a na základe toho optimalizuje využívanie elektrickej energie, aby sa minimalizovala spotreba benzínu. Navigačný systém okrem toho identifikuje miesta, kde vodič pravidelne intenzívne spomaľuje a tam automaticky zvýši rekuperáciu, pred stúpaním či vjazdom na diaľnicu zasa nútene zvýši dobíjanie akumulátora, aby v stúpaní či pri zrýchľovaní počas pripájania sa na diaľnicu mal hybridný systém dostatočný výkon.

Mimochodom, nový Prius má adaptívne svetlomety s funkciou vykrývania. Vykrývanie funguje dobre, ale diaľkové svetlá majú veľmi slabý výkon. Na moje prekvapenie, diaľkové svetlá s funkciou vykrývania využíva aj v mestách a obciach. Obyčajne tam autá jazdia na stretávacie svetlá. Ďalším prekvapením je, že 360-stupňový kamerový systém zobrazuje aj to, čo je priamo pod autom, ako v nejakom off-roade. A-stĺpiky sú veľmi strmé a výrazne zhoršujú výhľad z auta šikmo dopredu, musíte si preto dávať pozor, aby ste neprehliadli chodcov, cyklistov či dokonca autá.

Rodina ide bokom

Nový Prius nie je typické rodinné auto. Pri nastupovaní si sadáte príliš hlboko, máte málo miesta nad hlavou, má malý kufor, zaťaženie strechy je nula kilogramov, najvyššia povolená hmotnosť prívesu je opäť nula kg… Je to auto pre ľudí, ktorí chcú mať svoje auto radi. Chcú sa tešiť z pohľadu naň aj z jazdy s ním. A pokiaľ ide o radosť z jazdy, budete radi aj tomu, že Prius jazdí úsporne.

Stručne

Čo treba uznať

  • Výnimočný dizajn.

Čo nám chýbalo

  • Rýchlejšie nabíjanie.

Čo nás prekvapilo

  • Aj v mestách a obciach Prius využíva diaľkové svetlá s vykrývaním premávky.

Toyota Prius 2,0 Plug-In Hybrid 223 k e-CVT Executive

Cena (základ/test)                                         44 990/52 810 €

Záruka                                                           3 roky alebo 100 000 km

na VN akumulátor 5 rokov alebo 100 000 km

Motor

  • Atmosférický zážihový R4/16V + PHEV, zdvihový objem valcov 1 987 cm3, max. výkon 122 kW (152 k) pri 6 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 190 Nm pri 4 400 – 5 200 ot.min-1. Elektromotor: max. výkon 120 kW (1163 k), max. krútiaci moment 208 Nm. Najvyšší kombinovaný výkon 164 kW (223 k), najvyšší kombinovaný krútiaci moment n. u. Emisie CO2 11 – 16 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 6,8 s, vmax = 177 km/h, energetická spotreba WLTP/test 13,3 – 15,8/~20,0 kWh/100 km, dojazd na el. energiu WLTP/test 71 – 86/~60 km; spotreba paliva WLTP/test 0,5 – 0,7/5,0 l/100 km.

Konektivita a batožinový priestor

  • 230 V – 1×
  • AUX – nie
  • USB-A – nie
  • USB-C – 6×
  • Wi-fi – áno
  • Zrkadlenie – áno
  • Uhlopriečka: 12,3
  • Batožinový priestor: 284 dm3

Prvá jazda: Toyota Yaris Cross – Heslo neviditeľnosť

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov