Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz G 580: V čom elektrická verzia prekonáva spaľovacie? (VIDEO)

Elektrická Trieda G vytvára virtuálne uzávierky diferenciálov pomocou vektorovania krútiaceho momentu.

Elektrické “géčko” nesie oficiálne pomenovanie Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology a dalo by sa smelo povedať, že predstavuje novodobé spojenie tradície a pokroku. Tradičná je bez pochýb karoséria, ktorá aj v prípade elektromobilu stojí na rebrinovom ráme a zachováva si hranatú siluetu vrátane ikonických prvkov. Historickému odkazu zostáva verná takisto kombinácia nezávislého zavesenia predných kolies s tuhou zadnou nápravou.

 

Pokrok v tomto prípade predstavuje dvojposchodový lítium-iónový akumulátor s kapacitou 116 kWh integrovaný do rebrinového rámu, vďaka ktorému sa elektrický Geländewagen môže pýšiť dojazdom takmer 500 kilometrov. A pokrokové sú istotne aj štyri individuálne ovládateľné elektromotory v blízkosti kolies. Sú totiž integrované do rebrinového rámu a dokážu vyvinúť maximálny výkon 432 kW (587 k) a maximálny krútiaci moment až 1 164 Nm.

Toto benzínová/naftová verzia nedokáže:

Funkcia G-TURN     

Auto dokáže na nespevnenom podklade urobiť dve úplné otočenia jedným smerom. To je mimoriadne užitočné pri jazde v teréne – napríklad ak vám prekážka znemožní pokračovať v jazde. Štyri vzájomne nezávisle poháňané kolesá môžu podľa potreby otočiť vozidlo smerom doľava alebo doprava. Na tento účel sa kolesá na pravej a na ľavej strane vozidla otáčajú opačným smerom.

Funkcia G-STEERING 

Aj v tomto prípade elektrický off-road využíva svoju jedinečnú danosť a otáča kolesami iba na jednej strane karosérie. Dosiahne sa to cielenou reguláciou krútiaceho momentu jednotlivých hnacích kolies, pričom sa vozidlo otáča v kruhu okolo zadného kolesa na vnútornej strane zákruty. Má tak výrazne menší priemer otáčania, prakticky sa na nespevnenom povrchu dokáže vytočiť do pravého uhla. 

Lepšia brodivosť

Elektrická Trieda G s maximálnou brodivosťou 850 milimetrov prekonáva svoje konvenčne poháňané alternatívy o 150 milimetrov.

Vektorovanie krútiaceho momentu

Funkciu uzávierok diferenciálov nahrádza elektromobil virtuálne pomocou inteligentného vektorovania krútiaceho momentu. Táto technológia umožňuje každému kolesu priradiť presne dávkovaný krútiaci moment a ten sa v sekunde vytvorí presne tam, kde je potrebný. V praxi tak vodič nemusí rozmýšľať, ktorý z diferenciálov by mal uzamknúť, elektromotory problém vyriešia bleskurýchle za neho. 

Dizajnový box

Dizajnový box v zadnej časti je takisto prvkom, ktorým sa plne elektrický variant líši od modelov s konvenčným pohonom.

Maximum on nuly

Keďže elektromotory poskytnú maximálny krútiaci moment aj z pokoja, elektrické “géčko” exceluje enormnou trakčnou silou, ktorou prekonáva verzie so spaľovacím motorom. 

Mercedes-Benz triedy G: Terénne zážitky (polygón)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov