Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: Vodičák po skúškach

Dobrý deň,

môj syn bude mať čoskoro vodičák. Nevie sa už dočkať, kedy bude môcť jazdiť. Preto sa chcem opýtať, či môže jazdiť na aute hneď po absolvovaní skúšky, alebo musí čakať na vydanie vodičského preukazu.

Ďakujem.

Tibor

Listáreň: TEČ a diaľničná známka

Dobrý deň,

Zákon hovorí, že vodič musí mať pri sebe doklady, ktoré ho oprávňujú k jazde na vozidle danej kategórie. Keď ho nemá, tak mu hrozí pokuta do 20 eur, a je jedno prečo ho nemá pri sebe – či si ho zabudol, stratil alebo ho ešte nemá vydaný. Ako rodič by som preto svojmu dieťaťu určite nedovolil sadať za volant kým mu nebude mať v rukách vodičák fyzicky.

Iná stránka veci je, keď syna policajti načapú jazdiť ešte predtým akoby úspešne zložil skúšky. Vtedy mu hrozí oveľa prísnejší trest a to sa bavíme o pokute do 1 300 eur a zákaze činnosti od jedného roku do piatich rokov. A pozor, ak má ešte len 17 rokov a jazdí na vozidle, ktoré spadá do vodičského oprávnenia skupiny B, no nemá počas jazdy pri sebe oprávneného spolujazdca zapísaného v policajných evidenciách, hrozí mu tiež takýto tvrdý postih.

Pointou pre neho však je, aby sa hneď od začiatku učil dodržiavať predpisy, a nie špekulovať ako systém obchádzať a korčuľovať na hrane zákona.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov