Blog: Čo minúta, to vrah…

Štatisticky vzaté, každú minútu stretnete nejakého vraha.

Tento perex síce znie hrôzostrašne, akoby sme žili v nejakom apokalyptickom filme, ale žiaľ je krutou realitou našich ciest a vyplýva zo štatistík ostatnej policajnej akcie zameranej na alkohol a iné návykové látky za volantom. Uprostred leta, 29. júla, počas trojhodinového záťahu policajti zastavili a skontrolovali viac ako 39 000 vodičov, pričom 145 z nich malo „pod čapicou“ a jeden bol dokonca pod vplyvom nejakej drogy. Zo spomínaných 145 previnilcov malo 17 vodičov viac ako jedno promile alkoholu v krvi, čo sa považuje už za trestný čin a hrozí za to basa natvrdo.

Štatisticky vzaté teda policajti prakticky každú jednu minútu odhalili nejakého opitého vodiča. A ako vieme opitý vodič je potenciálny vrah. Len škoda, že si to tí ľudia neuvedomujú. Pritom na Slovenku nie je raritou ani opitý vodič profesionál – vodič kamióna, autobusu, traktorista… Skrátka jazdiť pod parou je u nás stále národným športom. Keby som chcel byť sarkastický, tak poviem, že aspoň v tomto „športe“ sme dobrí, keď už v ostatných nijako nevynikáme. V skutočnosti je však situácia tragická a to hneď z dvoch dôvodov.

Tím prvým je, že naďalej budeme mať nehody spôsobené alkoholom, často aj fatálne. Pritom tie by sa najľahšie eliminovali. Stačí nepiť, resp. nesadať za volant opitý, resp. nadrogovaný. Druhým je, že budeme musieť strpieť čoraz viac rozsiahlych policajných akcií aké sme videli nedávno, napríklad keď polícia uzavrela všetky vjazdy do Žiliny a rad za radom kontrolovala vodičov všetkých áut. Výsledkom toho boli dlhočizné kolóny, nervozita, nadávky a samozrejme to, že mnohí ľudia nestihli do práce načas atď. Je to ale nesmierne nespravodlivé, že kvôli tým niekoľkým nezodpovedným opilcom, ktorí sa nevedia spratať do kože, musíme trpieť všetci. A situáciu nateraz nedokáže vyriešiť ani alkotester zabudovaný v autách, pretože ešte ani samotné automobilky a ani európska komisia, ktorá to nariadila nevedia ako by takýto systém mal spoľahlivo fungovať a nedal by sa okabátiť. Mimochodom, rozhranie na alkotester už musia mať všetky nové autá a hádajte kto to zaplatí. Takže v mene všetkých zodpovedných vodičov vám za všetko ďakujem, vy idioti.

Len dodávam, že pozornosti policajtov neunikli ani cyklisti, z nich nafúkalo osem ľudí.

Komentáre (0)
Pridať komentár