Chery v Rusku montuje autá v bývalých továrňach západných značiek

Automobilka Chery začala v Rusku montovať autá určené na predaj na miestnom trhu v troch továrňach, ktoré po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu opustili západné spoločnosti.

Čínske automobilky po odchode väčšiny západných automobiliek z ruského trh po invázii z februára 2022 zvýšili v Rusku predaj a v súčasnosti majú na predaji áut v krajine viac ako polovičný podiel. Teraz rozširujú svoj rozsah, aby sa podieľali aj na väčšej časti ruskej výroby. To ukazuje, ako Peking od invázie posilňuje svoj vplyv v ruskom spracovateľskom priemysle av ekonomike.

Chery okrem dovozu automobilov do Ruska teraz dováža aj takmer hotové vozidlá, a dokončuje ich montáž v troch ruských továrňach. Chery má na predaji osobných automobilov v Rusku takmer pätinový podiel.

Spoločnosť Chery je najväčším čínskym vývozcom automobilov. Firma pravdepodobne stavia na silný dopyt v krajine, pretože ruský domáci trh zápasí s obmedzenou produkciou a nevyužitou výrobnou kapacitou.

Chery na otázku agentúry Reuters uviedla, že dodáva na ruský trh osobné automobily, ale neplánuje tam stavať ani kupovať vlastné továrne. K otázkam ohľadom montážnych prác v továrňach sa firma nevyjadrila. V júli Chery oznámila, že plánuje v najbližších troch rokoch vstúpiť na viac ako 60 nových trhov.

V závodoch, ktoré kedysi patrili spoločnostiam Volkswagen, Mercedes-Benz a Nissan, schádzajú z výrobnej linky modely SUV Tiggo a Exeed. Na výrobu dohliadajú noví ruskí majitelia závodov, uviedli zdroje. Vývozná stratégia firmy Chery je známa ako “polorozložená” (SKD), čo znamená, že sú do Ruska dovezené takmer kompletne zmontované vozidlá a Chery platí majiteľom závodov za dokončenie montáže.

Závod Nissanu v Petrohrade začal výrobu v januári, kedy uviedol, že spolupracuje s nemenovaným zahraničným partnerom. Od mája do septembra predal závod 3447 vozidiel. V závode sa model Chery Tiggo 7 preznačuje na Xcite X-Cross 7. Model Tiggo sa v malých objemoch montuje aj v závode v meste Kaluga, ktorý patril Volkswagenu. Námestník regionálneho gubernátora Vladimir Popov v auguste uviedol, že závod tento rok vyrobí 27-tisíc automobilov. V moskovskom regióne sa v bývalom závode automobilky Mercedes-Benz montuje luxusný crossover strednej triedy Exeed VX. Ročná kapacita závodu je 25.000 vozidiel.

Chery a Rusko chcú verejné informácie o výrobe v Rusku minimalizovať, upozornil jeden zo zdrojov. Spolupráca Číny s Ruskom už vzbudila pozornosť Západu, ktorý sa snaží potlačiť všetky snahy, ktoré by mohli pomôcť Rusku v pokračovaní invázie na Ukrajinu. Spoločnosť Chery podľa ruskej analytickej agentúry Autostat v roku 2023 zvýšila predaj v Rusku takmer štvornásobne na viac ako 200-tisíc vozidiel. V tomto roku už tento počet prekonala.

Zdroj: Reuters

Foto: chery-goloseevsky.com

Komentáre (0)
Pridať komentár