Neuveriteľné! Toyota pracuje na motore, ktorý prekoná ikonický 2JZ!

Šesťvalcový trojlitrový motor 2JZ známy nie len zo Supry MkIV je pre fanúšikov JDM scény kultovým agregátom. Výrobca však tvrdí, že je schopný vytvoriť niečo lepšie.

Kým celý svet smeruje k elektrifikácii, Toyota nezabúda ani na tradičné spaľovacie motory. V máji 2024 japonský gigant oznámil spoločný projekt s Mazdou a Subaru, ktorý vytvorí celú rodinu veľmi účinných motorov. Predpokladá sa, že sú lepšie ako čokoľvek, čo bolo kedy vytvorené.

Budúci rad bude zahŕňať štvorvalcové agregáty s objemom od 1,5 do 2 litrov. Pôjde o atmosférické aj preplňované motory. Skutočnou lahôdkou bude špičkový dvojlitrový motor, od ktorého majú inžinieri Toyoty obrovské očakávania – má byť lepší ako ikonický šesťvalec 2JZ. “Toyota má svetoznámy motor s názvom 2JZ. Rád by som vytvoril motor, ktorý ho prekoná,” povedal projektový manažér v rozhovore pre Karuma News. Plán sa zdá byť dosť riskantný, najmä preto, že hovoríme o oveľa menšom motore. Toyota však vie, ako vytvárať malé, ale vzrušujúce jednotky, ktorých skvelým príkladom je 1,6-litrový G16E-GTS z GR Yaris .
Podľa „nadšenia Lexusu“ sa nový dvojlitrový motor v počiatočnej podobe už testuje v prototype Lexus IS a výkonnejšom RC. Prvá verzia bude generovať 400 HP a druhá bude generovať až 600 HP. Momentálne nie je známe, kedy bude pripravený ísť pod kapotu sériového auta. Isté však je, že Toyota nezabúda ani na skutočný motorizmus a pripravuje pre nás niečo skutočne veľkolepé. Otázka je, či sa dostane aj do Európy.

 

Foto: Toyota UK  

Komentáre (0)
Pridať komentár