Už žiadne pneumatiky M+S. Nemecko mení predpisy 1. októbra

Nemecko patrí k európskym krajinám, ktoré vyžadujú od vodičov zimné pneumatiky. Od 1. októbra 2024 sa u našich západných susedov ďalej sprísňujú predpisy. Označenie M+S už nestačí.

V Nemecku sa už roky vyžaduje používanie zimných pneumatík, keď je na cestách ľad a sneh. Ale čo sú zimné pneumatiky? Doteraz sa za také považovali pneumatiky (typicky zimné alebo celoročné) označené symbolom 3PMSF alebo skratkou M+S. Od 1. októbra 2024 už druhé z týchto označení nebude podľa nemeckých predpisov označovať zimné pneumatiky . Za ich používanie v zime môžete v Nemecku dostať pokutu. Prečo? Označenie M+S, význam Anglické blato a sneh sa už roky používajú na bočnici pneumatík s veľmi odlišnými vlastnosťami. Dostali ich nielen zimné, ale aj celoročné a dokonca aj pneumatiky prispôsobené viac na zdolávanie terénu. Preto nie každá pneumatika s označením M+S musí mať dobrý výkon na snehu.

Iná situácia je pri symbole 3PMSF, teda piktograme zobrazujúcom snehovú vločku vpísanú do obrysu troch horských štítov. Výrobcovia pneumatík ho môžu umiestniť len na bočnicu pneumatík, ktoré spĺňajú minimálne požiadavky na vlastnosti zimných pneumatík uvedené v homologizačnom predpise.

Takéto pneumatiky musia byť vyrobené z primerane mäkkej zmesi, ktorá zaisťuje pružnosť a priľnavosť aj pri nízkych teplotách. Symbol 3PMSF samozrejme nájdete aj na celoročných pneumatikách, ktoré spĺňajú požiadavky na zimné pneumatiky. To znamená, že po 1. októbri budete môcť na takýchto pneumatikách jazdiť aj v Nemecku v podmienkach zimných ciest.

Čo s vodičmi, ktorí nespĺňajú novú požiadavku? Za vodiča pristihnutého v zimných podmienkach s nesprávnymi pneumatikami hrozí pokuta do 100 eur.

Komentáre (0)
Pridať komentár