Honda X-ADV – Výrazná zmena dizajnu a zvýšená praktickosť pre rok 2025

Od svojho uvedenia na trh v roku 2017 stelesňuje Honda X-ADV podstatu slobody na dvoch kolesách v jedinečnom balení a vďaka inovatívnemu spojeniu schopností adventure stroja a užitočnosti a praktickosti veľkého skútra si získala verných priaznivcov po celej Európe.

Najnovšie kroky vpred začínajú pri vonkajších proporciách stroja, ktoré boli prepracované a vďaka novej kapotáži s radom ostrých uhlov a zárezov, ktoré prednej časti modelu dodávajú takmer origami vzhľad, získali agresívnejší vzhľad. Prémiový predný svetelný obrys zdôrazňujú prepracované dvojité LED svetlomety, ktoré sú teraz vybavené svetlami na denné svietenie (DRL) s vysokou viditeľnosťou, v ktorých sú pri X-ADV prvýkrát vo svete motocyklov elegantne integrované aj predné ukazovatele smeru.

Do modelového roku 2025 X-ADV vstupuje s ešte bohatšou výbavou zameranou na zvýšenie praktickosti a pohodlia, počnúc prepracovaným päťpalcovým farebným TFT displejom s novonavrhnutou grafikou, ponukami a funkciami ovládanými pomocou nového podsvieteného štvorsmerového prepínača. TFT displej bol navrhnutý s dôrazom na optimálnu čitateľnosť aj za jasných dní. Zároveň je vybavený konektivitou Honda RoadSync, ktorá umožňuje bezproblémovú integráciu so smartfónmi používateľov. Ďalším užitočným doplnkom pre modelový rok 2025 je tempomat, ktorý jazdec ocení najmä pri dlhších cestách; ďalšie vylepšenie praktickosti a pohodlia prichádza v podobe sedadla s hrubším čalúnením, ktoré má nový tvar, vďaka ktorému jazdec ľahšie dosiahne na zem, či upraveného plexi štítu umožňujúceho jednoduchšie nastavenie.

Inovatívnemu charakteru modelu X-ADV zodpovedá aj to, že pre modelový rok 2025 má tento stroj 25 dielov kapotáže vyrobených z udržateľných materiálov, ako sú recyklované plasty a plasty z biomasy. Takto rozsiahle použitie týchto materiálov nemá pri žiadnom predchádzajúcom motocykli značky Honda obdobu. Použitie udržateľných materiálov Durabio™ a ďalších recyklovaných plastov a gumy pre kapotáž stroja je súčasťou dlhodobého cieľa spoločnosti Honda dosiahnuť do roku 2050 „100 % udržateľného využitia materiálov“.

Radový dvojvalcový motor v sebe rovnako ako predtým spája vysoký výkon v nízkych a stredných otáčkach s jednoduchou ovládateľnosťou a vynikajúcou spotrebou paliva; maximálny výkon zostáva na hodnote 43,1 kW s pôsobivým krútiacim momentom 69 Nm, a to všetko pri spotrebe do 3,6 l/100 km. Pre modelový rok 2025 inžinieri spoločnosti Honda ďalej vylepšili dvojspojkovú prevodovku (DCT), ktorá ponúka plynulejší rozjazd z miesta a lepšiu kontrolu pri rýchlostiach pod 10 km/h, čo výrazne zvyšuje schopnosti modelu X-ADV v mestskom prostredí a v okolí miest.

Základom stroja je robustný rám z oceľových rúrok, ktorý využíva 41 mm prednú inverznú vidlicu a zadné prepákovanie Pro-Link upevnené na hliníkovej kyvnej vidlici. Stroj je postavený na 17-palcovom prednom a 15-palcovom zadnom kolese s drôteným výpletom. Brzdenie zaisťujú dva radiálne upevnené štvorpiestové strmene, ktoré sú vpredu spojené s 296 mm plávajúcim kotúčom, zatiaľ čo zadné koleso je opatrené jednopiestovým strmeňom a jedným 240 mm kotúčom.

V rámci inovácií pre modelový rok 2025 bude k dispozícii aj nová paleta farieb, pričom model X-ADV sa bude ponúkať v troch nových farbách: grafitovo čiernej Graphite Black, perleťovej bielej Pearl Glare White a matnej sivej Matte Deep Mud Gray.

Navyše bude k dispozícii unikátne vyhotovenie X-ADV Special Edition vo výraznom cyberpunkovom matne žltom vyhotovení Matte Gold Finch Yellow s exkluzívnou dvojfarebnou grafikou.

Vedeli ste, že…?

  • Do dnešného dňa sa v Európe predalo viac než 76 000 strojov X-ADV, pričom najväčšími trhmi pre tento model sú Taliansko, Francúzsko a Španielsko, kde sa predalo viac než 60 000 kusov.
  • V roku 2023 bol model X-ADV v Európe druhým najpredávanejším motocyklom Honda, pričom lepšie predajné výsledky dosiahol iba model CB750 Hornet
  • V roku 2023 išlo zároveň o štvrtý najpredávanejší adventure stroj v Európe
  • Renato Zocchi sa v roku 2019 s mierne upraveným strojom X-ADV zúčastnil na Gibraltárskej rallye a zvíťazil v nej

Komentáre (0)
Pridať komentár