Reportáž: Karavanom po Slovinsku

Slovinsko sa nachádza na križovatke hlavných európskych kultúrnych a obchodných ciest, na malom priestore nájdete množstvo krás.

Čaro neveľkého štátu, ktorý na západe hraničí s Talianskom, na severe s Rakúskom, na východe s Maďarskom a na juhu s Chorvátskom sme mali možnosť spoznať vďaka spolupráci s rodinnou firmou Epic Vans, ktorá nám prenajala jeden zo svojich troch karavanov. Firmu vedie pôvodom Ír, kvalifikovaný pilot Kevin spolu so svojou manželkou, Slovenkou Viktóriou. Z ich ponuky sme si vybrali karavan Giottiline Siena 395 – polointegrál určený pre 5 osôb na cestovanie a na spanie. Obytný automobil z dielne talianskeho výrobcu stojí na základoch od Fordu, poháňa ho dvojlitrový naftový štvorvalec s výkonom 125 kW (170 k) v kombinácii s automatickou prevodovkou a na 100 kilometrov spotrebuje približne 11 litrov paliva.

 

Šoférovať ho môžete s vodičským preukazom skupiny B a nás mimoriadne potešila informácia, že ročné diaľničné známky Slovenska, Česka, Rakúska aj Slovinska na toto auto štandardne kupujú sami majitelia, čím nám hneď v úvode výletu ušetrili desiatky eur. Spolu s karavanom vám navyše zadarmo požičajú aj rôzne príslušenstvo – okrem základného kempingového vybavenia v podobe stola a stoličiek, si môžete bez ďalších poplatkov požičať aj paddleboard či elektrickú kolobežku. Všetko o spoločnosti, ponuke karavanov a podmienkach prenájmu nájdete na www.epicvans.eu.

K jazeru Bled

Naším prvým cieľom v rámci Slovinska sa stal Camping Šobec, od Bratislavy vzdialený 480 kilometrov, čo znamená niečo vyše 5 hodín cesty karavanom. Tento kemp sme si zvolili pre jeho dobrú polohu –  k jazeru Bled sa autom presuniete za 7 minút, my sme zvolili pešiu alternatívu a k Bledu sme dokráčali za 45 minút. Kemp je mimoriadne priestranný, v jeho areáli sa nachádza vodná plocha vhodná na kúpanie, je tu veľká reštaurácia, viacero športovísk a dokonca sa môžete prihlásiť aj na masáž. Jedna noc pre štyri osoby nás vyšla na 119 eur, v tejto sume je už zarátaný aj dvadsaťeurový príplatok za miesto bezprostredne pri vodnej ploche.

 

 

V prvý deň sme sa vybrali na výlet k jazeru, ktoré je obklopené lesmi a kopcami, navyše ponúka nádherný pohľad na Julské Alpy. Hoci najväčším lákadlom je samotné jazero, v jeho okolí sa nachádza aj viacero historických a kultúrnych pamiatok. Mestečko Bled je dokonca zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a jeho súčasťou je stredoveký hrad týčiaci sa na vrchole útesu s výhľadom na jazero. K ďalším zaujímavostiam v okolí patrí najstarší slovinský kostol, barokový pútnický kostol a množstvo hradov a kláštorov. My sme si za 30 eur prenajali drevený čln a hodinu a pol sme veslovali po jazere. Ak máte dostatok fyzickej sily a nebojíte sa prevrátenia, určite vám odporúčame plavbu.

Roklina Vintgar

Ďalším nezabudnuteľným miestom, ktoré sme počas nášho pobytu v Slovinsku navštívili, bola krasová tiesňava Vintgar. Ide o jeden z najobľúbenejších výletov v oblasti Triglavského národného parku. Vstup do rokliny je z kapacitných dôvodov časovo organizovaný, my sme sa cez turniket dostali asi 20 minút po zakúpení vstupenky, lístok pre jedného dospelého stojí 10 eur. Čakanie sme si spríjemnili pri káve v kaviarni priamo pred vstupom. Prechádzka 1 600 metrov dlhou tiesňavou je vhodná aj pre menej zdatných turistov alebo deti. Roklinu vytvorila rieka Radovna a leží medzi vrchmi Hom a Boršt.

 

Až koncom roka 1893 bolo postavených prvých 500 metrov mostov a galérií, dovtedy nebola roklina sprístupnená. Trasa je vedená do okruhu, takže sa končí opäť pri kaviarni na parkovisku. Na spiatočnú cestu si môžete vybrať z dvoch trás, my sme si vybrali tú, na ktorej sme sa prechádzali pomedzi pasúce sa kravy, ovce a kone. Pozor si však musíte dať na parkovanie. S osobným autom prídete až k začiatku tiesňavy, ale karavan sa dá najbližšie odstaviť až na záchytnom parkovisku vzdialenom viac ako dva kilometre. Našťastie medzi záchytným parkoviskom a roklinou premáva každú hodinu autobus, zveziete sa zadarmo.

Noc pod Triglavom

Druhý kemp, ktorý sme v Slovinsku navštívili, nesie názov Triglav a nachádza sa v údolí dedinky Trenta, priamo v srdci Triglavského národného parku. Je relatívne malý a okrem státia s prípojkou na elektrinu, spŕch a toaliet neponúka žiadne ďalšie služby. Je východiskovým bodom viacerých turistických chodníkov a očarí vás nádhernou scenériou s výhľadom na štíty Álp. Noc nás v tomto kempe stála necelých 18 eur na osobu. Prakticky všetci susedia boli turisti alebo cyklisti – pre rodiny s deťmi odporúčame navštíviť radšej kemp ponúkajúci viacero aktivít na trávenie voľného času.

 

My sme prišli na turistiku, vybrali sme sa jedným z chodníkov smerom k vrcholu s názvom Zadnjiški Ozebnik. Smerom hovorím preto, že sme nešli bezprostredne k vrcholu, našim cieľom bolo stráviť prechádzkou v prírode asi štyri hodiny, otočili sme sa pri jednom z množstva úžasných vodopádov, ktoré sa v okolí nachádzajú. Deň sme uzavreli v miestnej pizzerii, prakticky jedinej reštaurácii, akú sme v dedinke Trenta našli. Nasledujúce ráno nás čakalo balenie a cesta späť do Bratislavy. Za necelých päť dní sme v Slovinsku navštívili mnoho čarovných miest, ale určite sa sem vrátime. Ešte je veľa čo objavovať a veľmi radi opäť v karavane od Epic Vans.

Reportáž: Solinské jazero – Blízko, a predsa úplne inak

dovolenka na karavanekaravanlacný karavanprenájom karavanuslovinskovýlet karavanom
Komentáre (0)
Pridať komentár