Od augusta sú bez poplatkov obchvaty diaľnic okolo väčších miest

Od 1. augusta sú obchvaty viacerých miest vyňaté zo spoplatnenia. V praxi to znamená, že sa šoférom aj bez diaľničnej známky sprístupní celkovo viac ako 200 kilometrov diaľnic. Cieľom zmeny je odbremeniť väčšie mestá od nadmernej dopravy a presmerovať tranzit z centier na obchvaty.

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky podpísalo vyhlášku, ktorá 1. augusta vstúpi do platnosti a umožní využívať niektoré úseky diaľnic bez úhrady diaľničnej známky. Bez spoplatnenia budú po novom obchvaty diaľnic okolo miest Bratislava, Nitra, Košice, Prešov, Poprad a Žilina. Celkovo tak motoristi bez diaľničnej známky budú môcť využívať viac ako 200 kilometrov diaľnic. Ide o ústretový krok nielen voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta ma byť jedným z krokov ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať kongescie a znečistenie ovzdušia v intravilánoch. Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude štandardne označený dopravnými značkami.

Úvaha

Viac áut na diaľnici znamená aj vyššie riziko vzniku nehody. V prípade, že sa na diaľnici niečo stane, pôjde áut viac cez mestá. Budú tieto mestá pripravené riešiť tranzitnú dopravu povedzme v čase špičky? Navyše, ja chápem, že je to na jednej strane benefit pre obyvateľov, na strane druhej, pôjde o výpadok peniažkov, za ktoré sa v teoretickej rovine mohli udržiavať súčasné diaľnice a stavať nové. Tiež by ma zaujímalo, či NDS zvýšila počet personálu, resp. techniky pre dané lokality, alebo či tak plánuje urobiť.

Komentáre (0)
Pridať komentár