Taliani majú problém s radarmi, pokuty vrátia

Taliansko je európskym rekordérom v počte rýchlostných kamier prevádzkovaných na cestách. Ukazuje sa však, že niektoré z nich nespĺňajú požiadavky talianskeho práva. Tieto zariadenia sa demontujú a vodiči môžu očakávať zrušenie pokút.

Len v Taliansku počet rýchlostných kamier presahuje 11-tisíc. Ukázalo sa však, že niektorí z nich obchádzali predpisy. Podľa tlačovej agentúry prípad vyšiel najavo v Kalábrii. Ako zistil súd, radary poskytli obciam súkromné ​​spoločnosti do prenájmu. Prístroje však nemali požadované schválenie a nespĺňali metrologické požiadavky zaručujúce spravodlivé meranie rýchlosti.

Nebol to ojedinelý prípad. Zistilo sa, že radary v 10 regiónoch Talianska fungujú nelegálne – od Sicílie na juhu po Benátky na severe. Podľa PAP boli takéto rýchlostné radary zriadené v Piemonte, Puglii, Sicílii, Emilla-Romagna, Basilicata; v mnohých mestách vrátane Benátok, Vicenzy, Modeny, Reggio Emilia a tvoria veľkú časť všetkých 11 000 talianskych rýchlostných kamier.

V dôsledku verdiktu súdu sa teraz rýchlostné radary, ktoré nespĺňajú požiadavky zákona, demontujú . Následky budú obrovské. Pre mnohé talianske samosprávy tvorili príjmy z rýchlostných kamier významnú časť rozpočtu. Teraz sa tok peňazí zastavil. Okrem toho vodiči potrestaní za chybné rýchlostné radary môžu požiadať o vrátenie zaplatených pokút. O koľko peňazí ide? Talianske médiá uvádzajú ako príklad Cerignola v Apúlii, kde boli na základe údajov zo štyroch takýchto zariadení udelené pokuty v hodnote približne 1 milión eur.

Komentáre (0)
Pridať komentár