Citroën C3 Aircross radikálne mení prístup, bude aj elektromobil

Citroën C3 Aircross zdieľa novú platformu Smart Car s nedávno uvedeným modelom C3.

Citroën mení svoj prístup na trhu kompaktných SUV uvedením prepracovaného modelu C3 Aircross. Medzi ďalšie spoločné črty patrí nová identita značky a rovnaký dizajnový jazyk, a to zvnútra aj zvonku. Je to skutočné SUV, ktoré ponúka ochranu, robustnosť, ľahký prístup a pocit bezpečia, ako aj sebavedomý, prepracovaný a moderný štýl. Spolu s novým pozicioningom vozidla sa zmenil aj štýl a rozmery nového vozidla C3 Aircross.

Päťmiestna verzia s dĺžkou 439 cm poskytuje najlepší vnútorný priestor v druhom rade vo svojej kategórii. Okrem toho Citroën ponúka úplne novú verziu s až 7 sedadlami, ktorá sa v tomto segmente objavuje prvýkrát: zachovala si rovnaké proporcie ako päťmiestna verzia, čím zabezpečila bezkonkurenčnú flexibilitu použitia, pričom zostala kompaktná a agilná.

Nový C3 Aircross je priestranný a dobre vybavený a ponúka jednoduchý a pohodlný zážitok z každodennej jazdy v meste aj mimo neho. Citroën, ktorý vždy vychádza v ústrety očakávaniam zákazníkov, ktorí hľadajú pohodlie, priestor na palube a praktickosť, vybavil C3 Aircross koncepciou kabíny C-Zen-Lounge s head-up displejom a kompaktným multifunkčným volantom a tiež novými sedadlami Citroën Advanced Comfort, ktoré sú prepracované pre optimálnu oporu.

Komfort na palube je zvýšený – prvýkrát vo všetkých verziách – vďaka podvozku Citroën Advanced Comfort® s
tlmičmi s progresívnymi hydraulickými dorazmi. Pre väčší kľud ponúka C3 Aircross všetky technológie asistenčných systémov vodiča, ktoré sa v tomto segmente očakávajú, ako aj informačno-zábavný systém najnovšej generácie s 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou.

Po predstavení nového modelu C3 urobil Citroën to isté aj s modelom C3 Aircross. Výsledkom je koncept rodinného vozidla SUV ideálneho pre aktívnych ľudí, ktorí chcú nájsť vo vozidle modularitu a robustnosť. Nový Citroën C3 Aircross sa bude vyrábať u nás, na Slovensku v závode koncernu Stellantis v Trnave.

Nový C3 Aircross je vybavený novou pohonnou jednotkou – Hybrid 136 je vybavený automatickou prevodovkou e-DCT. 48 V hybridný motor využíva 1,2-litrový spaľovací motor novej generácie, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre hybridné pohonné jednotky a obsahuje 40 % nových dielov. Trojvalcový motor so zdvihovým objemom 1 199 cm3 produkuje výkon 100 kW (136 k) a je vybavený turbodúchadlom s variabilnou geometriou a s rozvodovou reťazou, ktorá prispieva k jeho robustnosti.

Tento motor s Millerovým cyklom je kombinovaný s elektrifikovanou dvojspojkovou automatickou prevodovkou e-DCT, v ktorej skrini je zabudovaný elektromotor s výkonom 21 kW / 28 k napájaný 48 V lítium-iónovou batériou. Táto batéria je umiestnená pod podlahou, takže neobmedzuje priestor pre cestujúcich ani batožinový priestor.
Táto pohonná jednotka, ktorá sa ľahko používa a nevyžaduje dobíjanie, je ideálna pre rodiny, pretože znižuje spotrebu paliva a emisie, takže je dobrá nielen pre peňaženku, ale aj pre planétu a pomáha udržiavať rozpočet pod kontrolou za prijateľnú cenu.

 

Elektromotor (synchrónny stroj s permanentným magnetom) pomáha spaľovaciemu motoru transparentne znižovať spotrebu paliva, čo umožňuje vozidlu jazdiť v mestskej premávke takmer 50% času na 100%-ný elektrický pohon a zároveň zaisťuje dobíjanie batérie počas fáz spomaľovania. Nová prevodovka sa vyrába vo Francúzsku a ponúka najlepšiu optimalizáciu z hľadiska kompaktnosti a nákladov. V dôsledku toho sa emisie CO2 modelu C3 Aircross Hybrid 136 e-DCT znížili len na 124 g/km CO2 .

Okrem tohto elektrifikovaného pohonného ústrojenstva ponúka Citroën aj model C3 Aircross s 1,2-
litrovým benzínovým turbomotorom s výkonom 75 kW (100 k). Tento trojvalcový motor s výkonom
100 k je spriahnutý so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a spĺňa predpis normy Euro 7. Táto
verzia bude k dispozícii za najkonkurencieschopnejšiu cenu na trhu.

Citroën prvýkrát vstupuje do segmentu rodinných vozidiel B-SUV s elektrickou verziou svojho päťmiestneho C3 Aircross. Táto elektrická verzia, dokonale prispôsobená jazdným návykom zákazníkov v tomto segmente, je poháňaná motorom s výkonom 83 kW (113 k) v kombinácii so 44 kWh batériou LFP (lítium-železo-fosfát). Táto technológia ponúka dokonalý kompromis medzi požadovaným výkonom  a veľmi prijateľnou
cenou.

Jeho motor a plne automatická prevodovka ponúkajú lineárne zrýchlenie s okamžite dostupným krútiacim momentom a s maximálnou rýchlosťou 135 km/h. 100% elektrická verzia C3 Aircross poskytuje dostatok výkonu na bezproblémové začlenenie do každodennej premávky.

K dispozícii je aj rýchle nabíjanie pomocou DC nabíjačiek s výkonom 100 kW. Nabitie z 20 % na 80 % trvá len 26 minút. V roku 2025 bude v ponuke aj verzia vybavená inou batériou s dojazdom viac ako 400 km.

Uvedením modelov ë-C3 a C3 pokračuje Citroën vo svojej misii sprístupniť elektromobilitu čo najväčšiemu počtu ľudí. Vďaka európskej verzii novej medzinárodnej platformy “Smart Car”, ktorá bola od začiatku navrhnutá tak, aby vyhovovala 100 % elektrickým, spaľovacím a hybridným motorom, a jeho extrémnej modularite sa rozmery modelu C3 Aircross zväčšili pre väčšiu obývateľnosť a praktickosť bez toho, aby bola ohrozená jeho predajná cena. Je to prvé B-SUV na európskom trhu, ktoré sa ponúka za cenu nižšiu ako 28 000 € v 100 % elektrickej verzii a menej ako 20 000 € vo verzii s motorom 100 k MT6.

Citroën C3 Aircross – Prichádza horúca novinka s výrazným a všestranným štýlom

 

CitroënCitroën C3 Aircross
Komentáre (0)
Pridať komentár