Test: Opel Corsa 1,2 Turbo 96 kW 8°AT GS – Vyhraj ma

Opel Corsa môže byť váš. Stačí, aby ste sa zapojili do našej súťaže Vodič roka 2024.

Tento rok sme spustili už deviaty ročník našej súťaže Vodič roka, v ktorej je hlavnou cenou Opel Corsa. Dvojfarebné prevedenie s exkluzívnou červenou a čiernou strechou, čierna maska Opel Vizor a 17-palcové kolesá dodávajú malej Corse obrovský šmrnc. Ten jej nechýba ani v interiéri. Športové sedadlá, štruktúrovaná horná časť prístrojovej dosky, 10-palcový dotykový displej, dekory s čiernym klavírnym lakom… A to všetko podporené komfortnými prvkami a asistenčnými technológiami, z ktorých spomeniem vyhrievané predné sedadlá a volant, dvojzónovú klimatizáciu, zrkadlenie smartfónu… Určite sa v tejto Corse budete cítiť dobre, aj my sa v nej tak cítime. Azda jedinou slabinou je slabšie grafické stvárnenie digitálneho prístrojového štítu, nám napríklad chýba v ponuke zobrazenie klasických budíkov.

Pod kapotou pracuje 1,2-litrový benzínový motor s 96 kW (130 k) v spojení s osemstupňovým automatom. Motor ako taký má pri akcelerácii pekný dravý zvuk a vďaka podpore turbodúchadla vám dáva do rúk slušnú dávku výkonu a najmä krútiaceho momentu už v nízkych otáčkach, takže sa pocitovo zdá byť ešte silnejší, než naznačujú papierové hodnoty. Osemstupňový automat je, dovolím si povedať, najlepším v danej triede. Je dobre odstupňovaný a má výborné namapovanie, takže veľmi dobre využíva charakteristiku motora – zbytočne ho nepodtáča ani nevytáča. Pritom radí veľmi prirodzene – pri pokojnej jazde ani neviete, kedy preradil, pod plynom zasa akoby ste radili manuálnu prevodovkou. To znamená, že na chvíľku motor stíchne, prevodovka rýchlo preradí a motor sa opäť rozozvučí a zatiahne. Navyše, keďže ide o klasický automat s meničom do mestských podmienok, kde sa neraz doslova plazíte krokom a v zápchach sa často rozbiehate z miesta, je oveľa vhodnejší ako napríklad dvojspojkové automaty. Absolútnym prekvapením malej Corsy je, že na jednu nádrž najazdíte aj vyše 700 km. To je dané relatívne veľkou 44-litrovou palivovou nádržou a nízkou spotrebou. My v redakcii zatiaľ jazdíme v priemere za 5,3 l/100 km.

Nemáte čo stratiť

Prihláste sa do súťaže, uvidíte, že nie je vôbec náročná. Navyše nemáte čo stratiť a rozhodne sa nemusíte báť, že keď vám niečo nevyjde, tak prídete o vodičák. Naopak, len získate – minimálne nové vedomosti a skúsenosti, za ktoré by ste inak museli platiť nemalé peniaze. V lepšom prípade získate túto krásnu Corsu alebo niektoré z množstva ďalších veľmi zaujímavých vecných cien.

Stručne

Čo treba uznať

  • Osemstupňová automatická prevodovka je vynikajúca.

Čo nám chýbalo

  • Krajšia grafika digitálneho prístrojového štítu.

Čo nás prekvapilo

  • Dojazd na jednu nádrž vyše 700 km.

Opel Corsa 1,2 Turbo 96 kW 8°AT GS

Cena od                                                        15 990

Záruka                                                           2 roky bez obmedzenia km

 

Motor

  • Preplňovaný zážihový R3/12V, zdvihový objem valcov 1 199 cm3, max. výkon 96 kW (130 k) pri 5 500 ot.min-1, max. krútiaci moment 230 Nm pri 1 750 ot.min-1. Emisie CO2 122 – 129 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 8,7 s, vmax=208 km/h, spotreba WLTP/test 5,4 – 5,7/5,3 l/100 km.

Konektivita a batožinový priestor

  • 230 V – nie
  • AUX – nie
  • USB-A – nie
  • USB-C – 1×
  • Wi-fi – áno
  • Zrkadlenie – áno
  • Uhlopriečka: 10,0
  • Batožinový priestor: 309 dm3

HĽADÁME VODIČA ROKA 2024!

Komentáre (0)
Pridať komentár