Hyundai a Rolls-Royce: Revolučné cestovanie

Spoločnosť Hyundai a automobilka Rolls-Royce plánujú od roku 2025 vyrábať kabínový koncept vozidla Supernal eVTOL. Ozdoba leteckej mobility funguje na čisto elektrickom pohone a technológii vodíkových palivových článkov.

V rámci uvedenej partnerskej spolupráce sa efektívne uplatnia skúsenosti Rolls-Royce z leteckého priemyslu. Rovnako aj skúsenosti z oblasti certifikácie, resp. technológie vodíkových palivových článkov od HMG a schopnosti tejto Skupiny zavádzať riešenia do priemyslovej praxe. Obe spoločnosti majú spoločnú víziu stáť na čele trhu vyspelých technológií leteckej mobility (AAM) ako dodávateľ riešení na báze elektrických akumulátorov a palivových článkov pre trhy mestskej leteckej mobility (UAM) aj regionálnej leteckej mobility (RAM).

Súčasne obe spoločnosti majú v pláne zaisťovať ďalší rozvoj udržateľnej leteckej dopravy. „Vozidlo Supernal eVTOL čerpá z kompetencií Hyundai Motor Group a zručností skúsených automobilových dizajnérov. Tento fakt, nám umožnil vyvinúť nový koncept leteckej mobility, ktorý je nielen bezpečný a racionálny, ale aj vysoko emocionálny,“ vysvetlil Luc Donckerwolke, hlavný kreatívny riaditeľ koncernu Hyundai. Memorandum o porozumení (MOU) uzatvorené medzi spoločnosťami Rolls-Royce a HMG zahŕňa kvinteto strategických cieľov:

1./Spolupráca na vývoji technológií a požiadavky energetických systémov a pohonov pre divíziu AAM (Advanced Air Mobility) Skupiny HMG. 2./ Spolupráca na praktickom uplatňovaní energetických systémov a pohonov Rolls-Royce na trhu vyspelých technológií leteckej mobility (AAM). 3./ Vývoj systémov elektrického pohonu na báze vodíkových palivových článkov ako zdroja energie pre platformy RAM Skupiny HMG. 4./ Spolupráca na presadzovanie spoločného systému elektrického pohonu na báze palivových článkov na širšom trhu AAM. 5./ Vytvorenie spoločného prototypu elektrického lietadla na palivové články do roku 2025.

Uvedené memorandum slávnostne podpísali na stánku Supernal v rámci leteckej prehliadky Farnborough Airshow. „Nesmierne nás teší, že budeme partnersky spolupracovať s Rolls-Royce a budeme môcť čerpať z ich odborných znalostí. HMG úspešne dodáva systémy vodíkových palivových článkov do celého sveta a teraz skúma možnosti presadzovania technológií elektrického a vodíkového pohonu v leteckom priemysle. Veríme, že táto technológia zásadným spôsobom napomôže k tomu, aby svetový letecký priemysel do roku 2050 umožňoval lietať s nulovými čistými emisiami uhlíka,“ povedal prezident HMG Jaiwon Shin.

Výhody používania vodíkových palivových článkov v čisto elektrických systémoch pohonu lietadiel spočívajú v bezemisnej prevádzke. Články sú tichým a spoľahlivým palubným zdrojom energie, ktorý umožňuje pružne upravovať výkonové parametre aj dolet v kontexte diaľkovej leteckej dopravy. HMG v spolupráci s Rolls-Royce bude presadzovať vodíkové palivové články, systémy ukladania energie a rozvoj infraštruktúry v leteckom priemysle. Uvedená technológia by sa ďalej mala uplatniť v prostrediach regionálnej leteckej mobility RAM Skupiny HMG a ponuke čisto elektrických a hybridných systémoch pohonu Rolls-Royce.

-jj-, foto a zdroj: Rolls-royce, Hyundai a eVTOL

elektromobilitaeVTOLHyundaiRolls RoyceRolls-Royce a Supernal
Komentáre (0)
Pridať komentár