Kia E-FOREST: Prvá bude v Hwaseongu

Kia sa chce do roku 2030 stať lídrom na trhu s PBV.

Automobilka Kia sa rozhodla urýchliť svoj postup na ceste k elektrifikovanej mobilite vďaka výrobnému ekosystému E-FOREST. V Kórejskej republike preto založila prvý závod na výrobu elektrických vozidiel určených pre špeciálne účely (PBV).

V spomínanej fabrike sa uplatní práve priekopnícky ekosystém chytrej výroby Kia E-FOREST, postavený na dátach, konektivite a robotických technológiách. Nové inteligentné výrobné centrum pre PBV sa bude nachádzať v už existujúcom produkčnom areáli Kia v kórejskom Hwaseongu. Spoločnosť plánuje začať stavať v prvej polovici roku 2023 s cieľom spustiť komerčnú výrobu v druhej polovici roku 2025. Závod bude zo začiatku schopný vyrábať 100.000 automobilov pre špeciálne účely ročne.

V nadväznosti na rast trhu PBV kapacita postupne narastie na 150.000 vozidiel ročne. „Závod vyhradený pre PBV je jedným zo oporných pilierov nášho strategického Plánu S v rámci snáh značky Kia vyšplhať až na vrchol celosvetového trhu s PBV. Zo začiatku budeme skúmať nové trhy pomocou odvodených modelov PBV a potom postupne rozširovať naše pôsobenie na globálnych trhoch s vyhradenými modelmi PBV, ktoré prinesú aj technológie autonómneho riadenia,“ uviedol Ho Sung Song, prezident a CEO spoločnosti Kia Corporation.

Kia, ktorá má svoju fabriku aj neďaleko Žiliny, sa chce do roku 2030 stať lídrom na trhu s PBV. Vozidlá pre špeciálne účely v spojení s technológiami autonómneho riadenia by mala ponúknuť nový revolučný spôsob dopravy. Nový závod pre výrobu PBV bude využívať najmodernejší procesy automatizácie v kombinácii s vyspelými technológiami na zníženie uhlíkových emisií v priebehu výrobného procesu. Súčasťou závodu bude aj čistá lakovňa a technológia na zníženie spotreby energií a minimalizáciu dopadov na životné prostredie.

E-FOREST je obchodné označenie nového ekosystému chytrého závodu Kia, postaveného na inováciách vo výrobných systémoch prirodzeným prepojením všetkých súčastí k dosiahnutiu pridanej hodnoty pre zákazníka. Počiatočné písmeno ‚E‘ značí obecný pokrok v odvetví mobility v zmysle efektivity a prevádzkovej ekonomiky. Rovnako predstavuje ambíciu sprostredkovať inovácie všetkým zákazníkom prepojovaním prvkov umelej inteligencie, robotických technológií a ICT s cieľom ponúkať tie najlepšie produkty.

Označenie ‚Forest‘ v názve odkazuje na ekosystém, ktorý harmonicky spája všetky uvedené prvky do jediného celku. Nový závod na výrobu PBV bude pri zahájení prevádzky v druhej polovine roku 2025 vyrábať stredne veľké vozidlo pre špeciálne účely, prvý vyhradený model PBV značky Kia. Prvé vyhradené PBV bude postavené na ‚skateboardové‘ platforme Kia ‚eS‘, vyvinutej špeciálne pre vozidlá typu PBV. Inovatívna platforma umožňuje flexibilné úpravy veľkostí v závislosti od modelu PBV v súlade s rôznorodými požiadavkami zákazníkov.

V nadväznosti na uvedenie modelu s kódovým označením SW potom Kia spestrí ponúkané portfólio o „bezobslužné“ PBV v kategórii mikro, vozidlá pre rozvoz najrôznejšieho tovaru, vozidlá pre rozvoz čerstvých potravín, viacmiestne vozidlá pre kyvadlovú dopravu a veľké vozidlá PBV, ktoré umožňujú použitie aj ako mobilná kancelária či predajne. Všetky pokrokové vozidlá pre špeciálne účely budú podporovať on-line technológiu (OTA) pre bezdrôtovú aktualizáciu softvéru v reálnom čase v prospech nižších prevádzkových nákladov a intuitívneho používania.

Skupina HMG, ktorá má pod svojimi krídlami značku Kia, Genesis, Hyundai a pridružené spoločnosti, má v pláne do kalendárneho roku 2030 predávať 3,23 milióna elektromobilov s cieľom zabrať 12% podel na svetovom trhu s elektromobilmi. Skupina plánuje zmeniť pravidlá hry na trhu s elektromobilmi prostredníctvom jazdných schopností a hodnoty, ktoré konkurenčné modely nedosahujú. V prvom kvartáli tohto roku predala Skupina HMG celkovo 76.801 elektromobilov, čo predstavuje medziročný nárast o 73 %.

-jj-, zdroj, foto a video: Kia

E-FORESTelektromobilitaHwaseongKiaKóreaKórejská republika
Komentáre (0)
Pridať komentár