Range Rover Sport: Minimalistická generácia

Luxusné SUV Range Rover Sport vyrába automobilka Land Rover už od roku 2004.

Najnovšia generácia SUV Range Rover Sport zaujme minimalistickým dizajnom, technologickými inováciami, novým interiérom, lepšími LED svetlometmi, veľkou brodivosťou aj pestrým výberom pohonných jednotiek.

Luxusné SUV Range Rover Sport vyrába automobilka Land Rover už od roku 2004. Predobrazom prvej generácie modelu Range Rover Sport bola dizajnová štúdia Range Stormer, ktorá mala premiéru v rovnakom roku na Medzinárodnej auto show v Severnej Amerike. V roku 2009 sa prihlásil o slovo výrazný facelift. Ten podobne ako v prípade štvrtej generácie Land Rover Discovery priniesol optické zmeny exteriéru, výrazne hodnotnejší interiér, infotaiment a nové agregáty s prevodovkami.

Vozidlo zdieľa veľké množstvo technologických celkov ako sú motory, prevodovky, nápravy, či elektronika s modelom Land Rover Discovery 3 a Discovery 4. V porovnaní s modelmi Discovery však má Range Rover Sport kratší rázvor a je viac prispôsobený pre pohyb na asfaltových cestách. Tomu zodpovedá aj naladenie motorov a prevodoviek. To  isté môžeme povedať aj o podvozku, ktorý lepšie drží v zákrutách.

Čerstvý Ranger Rover Sport má elektrizujúci výkon, ktorý zvládne akúkoľvek výzvu. V prípade modelu Range Rover Sport s motorom P510e je maximálna rýchlosť stanovená na 242 km/h, pričom SUV akceleruje z pokoja na stovku za 5,4 s. V prípade spomínaného modelu je najvyšší krútiaci moment 700Nm a dojazd v elektrickom režime na jedno nabitie až takmer 115 km. Uvedené hodnoty sú namerané v reálnej prevádzke. Elektrické hybridné vozidlá značky Land Rover ponúkajú optimalizovanú účinnosť a dlhší dojazd v čisto elektrickom režime.

V roku 2024 však rozšíri modelový rad Range Rover Sport už čisto elektrický automobil do zásuvky.  Elegantná karoséria vyžaruje silu a výkon v elegantnom šate. Decentné svetlomety, maska chladiča a štýlový spodný nárazník potom zase spoľahlivosť a sebavedomie. Súvislé koncové svetlá definujú zadnú časť vozidla.  Pôsobivý vzhľad nového Range Rover Sport spočíva v jeho atletickej siluete, dramatických proporciách a krátkych previsoch. K dispozícii sú 23-palcové kolesá v rôznych prevedeniach.

Línie vozidla sú nezameniteľné. Range Rover Sport (Dynamic) sa môže pochváliť výraznými dizajnovými prvkami. Detaily v prevedení Satin Burnished Copper, jedinečný štýl nárazníkov a nápis v prevedení Matte Graphite dotvárajú nezameniteľný charakter a výrazný vzhľad vozidla. Dizajn interiéru je skrátka moderný, kultivovaný a súčasne energický. Dôsledne premyslená poloha za volantom ako v kokpite udáva tón prepracovanému interiéru. Okrem toho nový koncept udržateľného moderného luxusu prichádza s Ranger Rover Sport s pokrokovými technickými materiálmi vrátane ľahkej tkaniny Ultrafabrics.

A to bez akýchkoľvek kompromisov z hľadiska kvality a vlastností. Ergonomicky tvarované sedadlá poskytujú výnimočný komfort a dynamickú stabilitu. Výberom nového vozidla Range Rover Sport získate interiér s jedinečnými prvkami vrátane možnosti voľby z dvojfarebných kombinácií. „Kombo“ špičkového prevedenia a precízneho spracovania materiálov dodáva interiéru luxusné parametre. V ponuke nechýba čalúnenie kožou Windsor a kožou s výraznou a mäkkou textúrou. Interiér dotvárajú detaily s chromovanou povrchovou úpravou Noble a Moonlight.

Ďalšie decentné prvky s chromovanou povrchovou úpravou Moonlight nájdete v luxusnom interiéri nového vozidla Range Rover Sport (Dynamic). Digitálne LED svetlomety s charakteristickými svetlami pre denné svietenie zaručujú vynikajúcu viditeľnosť pri nočných jazdách na vzdialenosť až 500 m.  Každý svetlomet obsahuje 1,3 milióna zariadení Digital Micromirror, ktoré upravujú lúč, zakryjú až 16 objektov, optimalizujú osvetlenie a minimalizujú nebezpečie oslnenia ostatných účastníkov cestnej premávky.

„Výnimočný nový Range Rover Sport nastavuje nové meradlá ako vrcholné športové luxusné SUV a nadväzuje na sedemnásť rokov jedinečnej príťažlivosti pre zákazníkov. Je najnovším stelesnením našej vízie vytvárať najžiadanejšie moderné luxusné vozidlá na svete, ktoré bez väčšej námahy spájajú novú úroveň udržateľnosti s charakteristickými vlastnosťami, vďaka ktorým je Range Rover Sport tak obľúbený,“ povedal Thierry Bolloré z automobilky Jaguar Land Rover, ktorá má svoju slovenskú fabriku v Nitre-Lužiankach.

„Reduktívny design nového Range Roveru Sport sa vzťahuje aj na jeho úplne nový interiér. Ten sa vyznačuje charakteristickou polohou Range Rover Command Driving Position, najnovšími technológiami a najkvalitnejšími materiálmi, ktoré dohromady vytvárajú presvedčivú rovnováhu sartoriálnej elegancie a vášnivej túžby. Kabína, ktorá pripomína kokpit udáva tón dynamickému zážitku z jazdy, poskytuje vynikajúci výhľad a zároveň šoféra obklopuje vysokou, šikmou stredovou konzolou a intuitívnymi technológiami,“ dodal Bolloré k modelu Range Rover Sport, ktorého cena začína na čiastke 79.000 britských libier.

-jj-, zdroj, foto a video: Land Rover

Land RoverRange RoverRange Rover SportSUV
Komentáre (0)
Pridať komentár