Renault Limo: Elektrický taxi-špeciál

Limo vyrobia v troch farbách karosérie - Metallic Black, Metallic Grey, Glossy White,

Francúzska automobilka Renault ukázala nový elektrický sedan vhodný pre trh individuálnej verejnej dopravy osôb (T3P), predovšetkým pre taxi a osobné vozidlá pre prepravu osôb so šoférom. Mobilize Limo je štvordverový sedan s dĺžkou 4,67 m a 100 % elektrickou motorizáciou.

Je predovšetkým určený pre taxíky a osobné vozidlá na prepravu osôb s vodičom. Bude sa predávať len na objednávku vo forme paušálov a ponúk mobility podľa vlastnej voľby. Mobilize Limo je výsledkom joint-venture založeného Skupinou Renault a Jiangling Motors Group Co., Ltd (JMCG) v roku 2018. Vozidlo využíva kompletné know-how a skúseností Skupiny Renault a jej siete v oblasti elektromobility za viac než desať rokov, a to ako pokiaľ ide o vozidlo, tak aj o služby.

Tento nový model mal svetovú premiéru začiatkom septembra na autosalóne IAA Mobility 2021 v Mníchove v stánku Renaultu, počas špeciálneho dňa venovaného Mobilize. Následne vznikne flotila 40 Mobilize Limo za účelom overenia služieb, ktoré sa budú predávať v Európe od druhého polroku 2022. V Európe neustále rastie „ride-hailingový“ trh (pozn. taxíky a osobné vozidlá na prepravu osôb s vodičom). Oproti súčasným 28 miliardám eur by mal v roku 2030 dosiahnuť obrat 50 miliárd eur. Je to však súčasne trh, ktorý je potrebné rýchlo a masívne elektrifikovať.

Elektrické modely budú potrebné pre prístup do centier miest podliehajúcich obmedzeniam prevádzky, najmä do zón s nízkymi emisiami, ktorých počet rastie všade v Európe. Počet šoférov týchto vozidiel rastie najmä v mestských a prímestských oblastiach. Ako príklad môžeme uviesť, že za 47.500 osobných vozidiel na prepravu osôb so šoférom registrovaných vo Francúzsku sa 70 % z nich pohybuje v oblasti Ile-de-France. Mobilize preto prináša odpoveď prispôsobenú súčasným požiadavkám šoférov na vozidlá s nulovými emisiami, ktoré zlepšia postavenie ich užívateľov a bude súčasne priestranná, pohodlná a ekonomická.

S dojazdom približne 450 km (WLTP) a tichou prevádzkou sa bude Mobilize Limo predávať súčasne ako vozidlo a služby pre všetky typy šoférov: taxíky, osobné vozidlá na prepravu osôb so šoférom a ostatné služby zamerané na prepravu osôb (zdravotné a neziskové organizácie atď.). Vďaka ponuke Mobilize budú môcť všetci títo profesionálni šoféri využívať úplný a ich potrebám prispôsobený balíček služieb, či už vykonávajú svoju činnosť na plný úväzok, skrátený úväzok či príležitostne. Tieto služby budú k dispozícii rovnako pre ostatné elektromobily zo Skupiny Renault.

Nájomné zmluvy, ktoré bude riadiť RCI Bank and Services a ktoré bude Mobilize ponúkať, budú flexibilné, pokiaľ ide o počet najazdených kilometrov a dĺžka trvania. Príležitostným vodičom bude rovnako ponúkať možnosť platby za jednotlivé použitie (pay as you drive). Pre spoločnosti zaoberajúce sa taxislužbou a prepravou osôb so šoférom v osobných vozidlách bude Mobilize napokon vďaka partnerským start-upom ponúkať komplexné riešenia pre ich činnosť (dispečing, platba, úhrada, nabíjanie, konektivita…) s cieľom optimalizovať náklady na užívanie vozidiel (TCO, Total Cost of Operations) a operatívne know-how pre zákazníkov.

Paušály Mobilize budú zahŕňať tiež služby týkajúce sa záruk výrobcu, údržby, poistenia a riešenia nabíjania. Cieľom týchto konkurencieschopných balíčkov „all inclusive“, ktoré budú následne predstavené podrobne, je ponúknuť profesionálnym šoférom skutočnú pohodu. Limo má dĺžku 4,67 m, šírku 1,83 m a výšku 1,47 m. Rozmery blížiace sa modelom zo segmentu D. Jedná sa o štvordveřový sedan, ktorý je elegantný, zlepšuje postavenie užívateľa, má krátku kapotu a strechu smerujúcu dole. Design v štýle doby, plynulý a dynamický, ktorý doprevádza prechod na elektrický pohon.

Limo, ktoré bude ponúkané v troch zákazníkmi najviac vyhľadávaných farbách karosérie (Metallic Black, Metallic Grey, Glossy White), má skutočne impozantný vzhľad a odkazuje na kvalitu a výnimočnosť. Mobilize Limo je vybavený 100 % elektrickým výkonným motorom s výkonom 110 kW a krútiacim momentom 220 Nm, ktorý je okamžite k dispozícii. Tento výkon ponúka bezproblémové zrýchlení za všetkých okolností užívania. Limo umožňuje pružné a progresívne riadenie v mestskej a prímestskej prevádzke. Dokáže akcelerovať z 0 na 100 km/h za 9,6 sekúnd a jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 140 km/h.

Šofér si môže vybrať medzi tromi režimami riadenia (eko, normal a sport). V menu vozidla si môže tiež zvoliť tri úrovne intenzity rekuperačného brzdenia. Limo sa veľmi dobre pohybuje v mestách s priemerom pre otáčanie 11,2 m. Automobil je vybavený vonkajším zvukovým systémom VSP (vehicle sound pedestrian), aby upozornil na svoju prítomnosť chodca a ďalšie vozidlá v meste. Tento systém je trvale aktívny až do rýchlosti 30 km/h, akonáhle je aktivovaný režim Drive.

-jj-, zdroj a foto: Renault

elektrický sedanMobilize LimoRenaultRenault Limo
Komentáre (0)
Pridať komentár