Cupra Tavascan Extreme E Concept: Terénny elektromobil

Druhý 100% elektrický model značky navrhli a vyvíjali v Barcelone.

V celej konštrukcii karosérie štúdie Cupra Tavascan Extreme E Concept sú použité ľanové vlákna, ktoré zvyšujú úroveň trvalej udržateľnosti a ochrany životného prostredia. Inžinieri využili diely vyrobené aditívnou metódou, čím zefektívnili konštrukciu, zvýšili adaptabilitu a uľahčili opravy pretekárskeho elektromobilu.

Štúdia navyše naznačuje dizajnový jazyk pre budúci sériovo vyrábaný elektromobil Cupra Tavascan. Druhý 100% elektrický model značky je navrhovaný a vyvíjaný v Barcelone a na trhy v Európe aj v zámorí ho uvedú v roku 2024. V porovnaní s vozidlom, ktoré preteká v prvej sezóne Extreme E, sa výrazne zmenil design prednej a zadnej časti. Technológie LED poskytla pri navrhovaní automobilu s DNA značky Cupra väčšiu slobodu. Osvetľovacie moduly sú navyše vložené do rámu vyrobeného aditívnou metódou – Cupra

Tavascan Extreme E Concept získa vďaka tejto technológii značnú výhodu. Aditívna výroba dielov je efektívnejšia, pretože ich zhotovenie trvá len šesť hodín. To znamená, že sa tým dokáže veľmi rýchlo prispôsobovať zmenám. Či už sa jedná o opravu po nehode alebo zmenu polohy svetiel, komponenty je možné zmeniť počas veľmi krátkej doby bez nutnosti zložitej a drahej výroby nástrojov.

Seriál pretekov Extreme E sa zameriava tiež na zvyšovanie povedomí o ochrane životného prostredía a CUPRA Tavascan Extreme E Concept posúva hranice aj v tejto oblasti. Vozidlo vďaka tomu ponúka ešte vyššiu mieru trvalej udržateĺnosti. Maximálny počet dielov skeletu karosérie obsahuje ľanové vlákna – získavaného z ľanu siateho. Tieto komponenty nahrádzajú diely s uhlíkovými vláknami. Tým sa minimalizuje vplyv vozidla na životné prostredie. A to bez ujmy z hľadiska užitkových vlastností a celkových prínosov.

S týmto materiálom je možné pracovať rovnakým spôsobom ako v prípade uhlíkových kompozitov a vytvárať rovnaké tvary, resp. zaoblenie požadované designérmi a inžiniermi. Jedná sa už o technológii, ktorá by mohla byť ľahko prispôsobená pre sériovo vyrábané vozidlá. Optimalizovaná karoséria štúdie Cupra Tavascan Extreme E Concept je vďaka špecifickému farebnému designu nápadná pri pretekoch v arktickom, púštnom, ľadovcovom aj prímorskom prostredí.

Súťažný terénny elektromobil zaujme tiež ozdobnými prvkami v odtieni medi, ktorý je tradičným znakom značky Cupra, parametrickými textúrami a dynamizovanými líniami, ktoré dodávajú exteriéru iskru a pohyb, keď vozidlo brázdi krajinu. Pôsobivý 3D efekt vytvára presahujúce logo Cupra. Nový koncept je vybavený akumulátorovou batériou s kapacitou 54 kWh, ktorá je umiestnená za priestorom pre posádku. Viac hmotnosti je vďaka tomu nad zadnou nápravou. Vozidlo dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za necelé 4 sekundy, čím spĺňa pravidlá pretekárskeho seriálu.

-jj- zdroj a foto: cupra

BarcelonaCupraCupra Tavascan Extreme E ConceptelektromobilŠpanielsko
Komentáre (0)
Pridať komentár