Slovensko zatvára diaľnicu do Poľska. Na vine sú filmári!

Diaľnica D3, ktorá je pokračovaním poľského úseku S1, bude uzavretá do konca augusta 2021. Môže za to nielen plánovaná údržba, ale aj prítomnosť filmového štábu. Cestári preto pripravili obchádzky.

Od 9. do 31. augusta (do 20. hodiny) bude uzavretý úsek Svrčinovec – Skalité diaľnice D3. Cestári informujú, že doprava smerom na Poľsko bude posunutá na cestu I / 11 smerom na Český Těšín. Autá z Poľska zasa pôjdu na cestu  1/12 (s limitom do 7,5 tony). Dôvodom je údržba tunelov Poľana a Svrčinovec. Práce budú zahŕňať čistenie kobercov, vozoviek či ostenia. Bude tiež vykonaná kontrola technického vybavenia. Pôvodne bola táto pravidelná údržba plánovaná na jeseň, ale modernizácia bola kvôli prítomnosti filmového štábu urýchlená. Filmári dostali povolenie na 10 natáčacích dní.  Na jednej strane je super, že sa možno Slovensko objaví vo filme, na strane druhej Poliaci hromžia, že sa im predlží cesta v dovolenkovej sezóne a tiež domáci obyvatelia asi 2x spokojní nebufdú.

Nebude to zadarmo

Podľa Zuzany Bielikovej z Audiovizuálneho fondu ide o jeden z najväčších projektov, ktoré sa podarilo prilákať na Slovensko.

“Už od roku 2018, keď vznikla Slovenská filmová agentúra, sa snažíme propagovať Slovensko ako konkurencieschopnú krajinu, ktorá dokáže zaujať zahraničných filmárov. A to nielen filmovými profesionálmi, ale aj krásnymi lokalitami a ústretovosťou, ktorou sú slovenskí ľudia známi. Čo sa týka investícií, ktoré zahraniční filmári nechávajú na Slovensku, tie sa pohybujú v rozsahu od 800.000 eur až do päť miliónov eur. Konkrétne v tomto prípade ide o tú najvyššiu sumu,” priblížila Bieliková.

“Som presvedčený, že zatraktívniť našu krajinu v očiach zahraničných investorov a filmových štábov je veľmi zaujímavý produkt. Určite je to aj dobrý podnet pre Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ako gestora pre cestovný ruch,” podotkol Tomáš Ondrčka z MDV.

diaľnica do poľskadiaľnicefilmovanie na diaľnicinárodná diaľničná spoločnosťnatáčanie na diaľniciNDSNDS as.obmedzenia na diaľnici
Komentáre (0)
Pridať komentár