Harley-Davidson Serial 1: Štýlový elektrobajk

Nová doba! Legendárni motorkári z Milwaukee len vlani naskočili na trend elektromotoriek s modelom LiveWire. Najnovšie pridala značka Harley-Davidson do svojho produktového portfólia aj elektrické bicykle.

Pretože firma Harley-Davidson, ktorá sa preslávila svojim ikonickými „šopermi“, nechce svoju značku zbytočne miešať, založila si pre svoje elektrobicykle špeciálnu značku Serial 1 Cycle Company. V podstate ide o poctu ich úplne prvému motocyklu z roku 1903. V tom čase neboli motorky o moc viac než cestné bicykle doplnené o malý spaľovací motor.

Elektrické bicykle začali žiť svojim vlastným životom v rámci Harley-Davidson ako vedľajší projekt niekoľkých nadšených zamestnancov. Oficiálne sa prvé modely elektrických bicyklov značky Serial 1 dočkajú predstavenia v marci budúceho roka. Zatiaľ značka prezentuje len prvý prototyp. Údajne sa ale jedná skôr o „štýlové cvičenie“ než o model určený pre výrobu.

Harley-Davidson predstavil spomínanú motorku na baterky – LiveWire minulý rok, avšak sériovú výrobu zatiaľ komplikujú problémy s batériami. Firma zatiaľ neuviedla príliš veľa podrobností ohľadne elektrobajku Serial 1. Nepoznáme teda presné parametre ani cenu. Podľa dostupných informácií sa má jednať o bicykel s elektrickým posilňovačom, čo znamená, že pohon je obstarávaný čiastočne šliapaním, ku ktorému ďalšiu časť energie dodáva elektromotor.

Zámorská spoločnosť vsadila na retro štýl, pričom odkazuje na svoj spomínaný prvý motocykel zo začiatku 20. storočia. Aj ten bol vlastne motorovým bicyklom, pretože ho vybavili pedálmi a v prípade výpadku motora bolo možné dôjsť na vlastný pohon. Novinka má tak po svojom starodávnom vzore čierny rám so zlatými prvkami, svetlé pneumatiky a „vintage“ riadidlá aj sedlo. Svoje meno „bajk“ dostal po najstaršom známom motocykli Harley-Davidson Serial Number One.

Keď Harley-Davidson v roku 1903 po prvý raz priniesol silu na dvoch kolách, navždy to zmenilo spôsob, akým sa svet pohyboval,“ tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Serial 1 Cycle Company Aaron Frank. Celý projekt vznikol vďaka zapáleným cyklistom z firemných radov, ktorí navrhli elektrický cestný bicykel, ktorý by z ich pohľadu mal byť hodný názvu Harley-Davidson. Firma následne rozhodla o založení nového subjektu, ktorý sa pod značkou Serial 1 má sústrediť výhradne na tento segment.

Kombinácia slobody a jednoduchosti cestného bicyklu s bezstarostnou radosťou z elektrickej energie umožní z elektrobicyklov urobiť perfektné riešenie pre dochádzanie v rámci mesta a rekreačnú jazdu,“ uvádza značka Harley-Davidson. Odhaduje sa, že celosvetový trh s elektrickými cestnými bicyklami v roku 2019 prekonal hranicu 15 miliárd dolárov a predpokladá sa, že do roku 2025 porastie ročným tempom viac než 6 percent.

-jj-, zdroj a foto: Harley-Davidson

elektrický bicykelelektrobajkelektrobicykelHarley-DavidsonMilwaukeeUSA
Komentáre (0)
Pridať komentár