Nemci podporia výstavbu švédskej gigatovárne Northvolt

Northvolt je veľkou nádejou európskeho priemyslu s batériami. Firma, ktorú založili bývalí manažéri automobilky Tesla, plánuje na starom kontinente výstavbu už niekoľkých veľkých tovární na výrobu batérii.

Aktuálne angažovanie a aktivity nemeckej vlády pri výstavbe novej gigatovárne Northvolt vo Švédsku znovu dokazuje, ako sú nesmierne dôležité batérie pre Európu a budúcnosť jej automobilového priemyslu. To už skôr naznačil samotný Volkswagen, keď do Northvoltu investoval.

Northvolt chce v priebehu dekády vyrábať 150 GWh a mať štvrtinu európskeho trhu s výrobou batériových článkov. Hlavná továreň Northvolt Ett (1) vo švédskom meste Skellefteå sa má na budúci rok rozbehnúť na kapacite 32 GWh a postupne sa rozšíriť na 40 GWh do roku 2024.

Ďalej pripravuje továreň spoločne s VW pod označením Northvolt Zwei v meste Salzgitter. Výroba tam má odštartovať už v roku 2024 na 16 GWh ročne a postupne sa zvyšovať až na 24 GWh. Uvažuje sa tiež o továrni na batérie v Poľsku. Kontrakt na dodávky batérií od Northvoltu má tiež ďalšia nemecká automobilka BMW.

Okrem nemeckej vlády a koncernu Volkswagen investuje do Northvoltu napríklad tiež Európska investičná banka, ktorá je určitou zárukou serióznosti celého projektu. Práve tá by mala zafinancovať stavbu demonštračnej výrobnej linky.

-jj-, zdroj a foto: Electrive.com

 

Gigatováreň NorthvoltNemeckoNorthvoltŠvédsko
Komentáre (0)
Pridať komentár