SHELL a IONITY – Nabíjanie s 350 kW už aj na Slovensku

Kľúčová pre akceptáciu elektromobilov dnes už nie je ani tak dojazd, ako rýchlosť nabíjania akumulátora a, samozrejme, hustota, resp. dostupnosť nabíjacích staníc. Spoločnosť Shell Slovakia, s. r. o., v spolupráci s operátorom ultrarýchlych nabíjacích staníc IONITY otvorila na Slovensku prvú vysokovýkonnú nabíjaciu stanicu IONITY, ktorá dokáže nabíjať s výkonom až 350 kW.

Na Slovensku prvá, no v strednej a východnej Európe tretia na staniciach Shell. Pre úplnosť však poviem, že nabíjacie stanice IONITY v zahraničí nájdete aj na čerpacích staniciach iných značiek. Dnes je ich v prevádzke v rámci Európy 240 a do konca roka by ich malo byť vyše 400. Práve otvorená stanica sa nachádza na seneckej čerpacej stanici Shell pri logistickom parku Senec – Horný dvor, teda pri diaľničnom ťahu Bratislava Košice.

Na tejto čerpacej stanici sú dva stojany, pričom oba sú schopné poskytovať spomínaný výkon 350 kW súčasne. To je veľký rozdiel oproti bežným nabíjacím stojanom, kde sa po pripojení dvoch áut zníži nabíjací výkon. Navyše stanica pri Senci, je dimenzovaná tak, že umožňuje rozšíriť o ďalšie stojany. Platiť môžete ako hosť, kartou ZSE Drive alebo priamo ako člen skupiny IONITY.

Umiestnenie nabíjacej stanice je zdanlivo od ruky – nie v Bratislave, kde by človek predpokladal najväčší výskyt elektromobilov; nie v nejakom nákupnom centre, kde má človek postarané o „zábavu“, kým sa jeho elektromobil nabíja – no v skutočnosti plne korešponduje so stratégiou IONITY. IONITY totiž nechce konkurovať lokálnym nabíjacím staniciam, resp. operátorom, ale chce vytvoriť akúsi transeurópsku radiálu pre tých, ktorí svoj elektromobil nepoužívajú iba lokálne. Ba čo viac, nielenže ho nepoužívajú iba lokálne, ale ho používajú aj medzinárodne. Tomu zodpovedá aj ultravysoký nabíjací výkon – až do 350 kW, čo v súčasnosti ešte prevyšuje schopnosti áut. To ale neznamená, že tam nemôžete nabíjať svoj elektromobil. Ten si totiž vezme taký výkon, aký môže. Jedinou podmienkou je, aby váš elektromobil mal nabíjací konektory typu CCS. Vďaka ultrarýchlemu nabíjaniu hovoríme o dobíjaní na 80 % kapacity akumulátora v rámci desiatok minút – v závislosti od veľkosti akumulátora, resp. jeho stavu nabitia, maximálneho možného nabíjacieho výkonu, ktorý auto umožňuje a v závislosti od vonkajších podmienok. Čo sa týka spolupráce Shell a IONITY, cieľom je do konca roku 2021 vybudovať sieť 280 nabíjacích staníc IONITY na 60 čerpacích staniciach Shell pri hlavných diaľničných ťahoch v 10 európskych krajinách.

Zdroj: Shell

350 kW nabíjačka na elektromobilelektromobilIONITYnabíjačka na elektromobil pri sencinabíjanie elektromobilovrýchlonabíjačky na elektromobilShell
Komentáre (0)
Pridať komentár