LA 2019: Elektrický vagón VW ID. Space Vizzion

Na nedávnom autosalóne v Los Angeles predstavili siedmu štúdiu z rodiny ID. Plne elektrický kombík Volkswagen ID. Space Vizzion sľubuje dojazd až 590 km WLTP na batériu s celkovou kapacitou 82 kWh.

ID. Space Vizzion je konkrétnym výhľadom na sériovo vyrábaný model, ktorý sa dostane na verejnosť koncom roku 2021. V rôznych verziách ho potom uvedú na trhy v Severnej Amerike, Európe a Číne. Rovnako ako všetky modely rodiny ID. je aj posledný prírastok poháňaný výhradne zo zásuvky. Jeho dizajnový jazyk a tvarové riešenie vychádza z nového konceptu. Výrazná je predná partia s inovatívnymi otvormi pre vedenie vzduchu, ktoré umožňujú dosiahnutie hodnoty súčiniteľa aerodynamického odporu vzduchu (cx) len 0,24. ID.

Space Vizzion tak kombinuje aerodynamické vlastnosti cestovného automobilu kategórie „Gran Turismo“ s veľkorysým vnútorným priestorom SUV, a definuje tým úplne nový segment vozidiel. Základom štúdie je modulárna platforma MEB pre elektromobily koncernu Volkswagen. Sada akumulátorov s celkovou kapacitou 82 kWh umožňuje prekonávať na jedno nabitie vzdialenosť až 590 km (WLTP), resp. 483 km (EPA). Pohon všetkých kolies (4Motion) s celkovým výkonom až 250 kW zaistí, že koncept ID. Space Vizzion akceleruje z pokoja na 100 km/h za 5,4 sekundy. Elektromobily nepotrebujú chladič, ani veľký priestor pre motor.

Dizajnéri a konštruktéri štúdie ID. Space Vizzion využili túto slobodu okrem iného aj k optimalizácii aerodynamiky a predĺžení dojazdu. Do výrazne tvarovanej prednej časti boli integrované otvory pre cielené vedenie vzduchu smerom k zadnej partii. Vzduch prechádza otvorom medzi prednými svetlometmi nad veľmi nízko umiestnenou kapotou a tiež krajnými segmentmi predného nárazníku. Otvory v nárazníku a kapote motoru novej štúdie boli koncipované ako funkčné konštrukčné prvky a súčasne sú nezameniteľnými znakmi vonkajšieho designu konceptu. ID. Space Vizzion maximálne využíva prednosti platformy MEB.

Vďaka kompaktnej konštrukcii elektrického pohonu a uloženiu akumulátorov pod podlahou pripomína ponuka interiéru skôr vozidlo vyššej než strednej triedy. ID. Space Vizzion je trvalo udržateľným automobilom nielen vďaka elektrickému pohonu, ale tiež vďaka použitým materiálom vo vnútri elektromobilu. Napríklad nová umelá koža „AppleSkin™“ obsahuje odpad z výroby jablčného muštu. Dizajnéri sa navyše v interiéri štúdie ID. Space Vizzion úplne zriekli chrómu, ktorý nahradili lakom pripomínajúcim svojim vzhľadom práve chróm. ID. Space Vizzion definuje nové „status quo“ intuitívneho ovládania úplne digitalizovanou prístrojovou doskou.

Po prvý raz sú všetky pre rodičov dôležité informácie sústredené na priehľadovom displeji s rozšírenou realitou. Namiesto klasického prístrojového panelu je k dispozícii miniatúrny displej so základnými prevádzkovými informáciami. Všetky údaje o informačných, zábavných, komfortných a internetových funkciách, ako aj o nastavení vozidla, sú okrem toho zobrazované na 15,6-palcovom dotykovom displeji. Ten je umiestnený volne v priestore pred telesom prístrojovej dosky. Šofér automaticky a prirodzene vníma ďalšie dôležité informácie prostredníctvom interaktívnej svetelnej lišty „ID. Light“ medzi strešnými A-stĺpikmi.

-jj-, foto: VW

Autá do zásuvkyautosalón v Los Angelesbez emisiíe-mobilitaelektrický kombíkelektromobilLA 2019Los Angeles 2019VolkswagenVolkswagen ID. Space VizzionVWVW ID. Space Vizzion
Komentáre (0)
Pridať komentár