Príliš lesklé auto? Pozor na techničák!

Tuning, mnohými milovaný, inými nenávidený. Túžba odlíšiť sa na ceste je veľká. Naštastie doba F&F pred rokmi skončila. Decentné úpravy sú prehliadnuteľné, niektoré veľké zásahy sú nebezpečné pre vodiča, ale aj pre okolie.

 

Počuli ste niekedy o tom, aby niekomu vzali policajti techničák za príliš lesklé auto? Aj na našich cestách sa pohybuje zopár olepených áut, ktoré sa doslova lesknú ako zrkadlo.

A presne takú úpravu mal istý majiteľ z Kosova na svojom BMW X5 M v Düsseldorfe . Tento odvážny nápad však nebol po vôli tamojším policajtom. Tí vyhodnotili predmetnú úpravu ako nelegálnu, a majiteľovi zadržali techničák, alebo ak chcete správne, tak osvedčenie o evidencii vozidla.

Mimochodom, zrkadlové fólie sa tešia vo svete veľkej obľube. A viete prečo ju nemeckí policajti vyhodnotili za nelegálnu? Zadržanie osvedčenie zdôvodnili tým, že práve fólia silno odráža slnečné lúče, ktoré môže oslepiť ostatných vodičov.  Čo teoreticky môže byť pravda. Avšak stále to je diskutabilné. Poviem ale sám za seba, ani ja nepatrím medzi zástancov tejto úpravy.

Aby toho nebolo málo, pri kontrole policajti zistili, že auto disponuje neodbornou úpravou výfukového systému. čo sa okrem iného prejavuje vyššou úrovňou hluku, ako dovoľujú tamojšie normy.  Problémom boli aj tmavé zadné svetlá. Kým neuvedie auto do pôvodného stavu, dovtedy mu papiere nevrátia. Majiteľ údajne nevedel, že tieto úpravy sú nelegálne. Nevedomosť neospravedlňuje.

Každopádne, je mi to poriadne proti srsti, že v západnom svete vznikajú špeciálne policajné oddelenia, ktoré sa zameriavajú na tzv. pózerov. A pritom to často nie sú esteticky nevkusné autá, alebo autá upravené pomocou technicky poddimenzovaných komponentov.

Navyše, toto nie je jediný prípad. V minulosti už bol medializovaný podobný prípad Porsche Panamera.

Zdroj: Carscoops.

MP

BMW X5lesklá fólia na autotuning v nemeckuzakázané úpravy na aute
Komentáre (0)
Pridať komentár