Dovolenka bez kazov

Dnes by som sa rád venoval všetkým vodičom, ktorí sa rozhodli cestovať na dovolenku autom. Možno by som z tohto dôvodu mal zmeniť titulok mojej úvahy na Dovolenka bez nehôd.

Veď čo horšie sa nám môže stať počas voľných dní, keď máme zabudnúť na starosti a oddychovať, a musíme riešiť problémy s políciou, poisťovňou, servisom, prípadne s odťahovkou. Priznám sa, že kedysi, keď sme v lete s rodinou jazdili do Juhoslávie, som vždy šiel s mojou Ladou 2105 do servisu, aby mi skontrolovali všetky dôležité agregáty, od brzdových platničiek cez brzdovú kvapalinu až po dostatok oleja v prevodovke. Dnes to pred dovolenkou ani pred dlhšou cestou nerobím, pretože autá sú zásadne inej kvality a do servisu chodím pravidelne. Verím, že rovnako ste na tom aj vy, ale ak máte staršie auto, návštevu servisu odporúčam.

Čo nám teda môže dovolenku pokaziť? Štatistiky hovoria, že jednou z častých príčin dopravných nehôd je únava vodiča. Zrejme pod tlakom nedostatku času často vyrážame na cestu dlhú aj tisíc a viac kilometrov bez dostatočne dlhého  odpočinku, počas cesty pravidelne neoddychujeme. Pred očami máme nekonečne dlhú kolónu áut a vidinu – byť na mieste čo najrýchlejšie. Zvykne sa vravieť – ponáhľaj sa pomaly. Nechcem vás presviedčať, že pomaly ďalej zájdeš, ale aj odborníci odporúčajú predovšetkým, ak už jazdíte v kolóne, aby ste dodržiavali predpísané odstupy medzi vozidlami. Pravidelne každé dve hodiny by ste mali mať pätnásťminútovú prestávku a dodržiavať pitný režim. Ak spozorujete, že strácate koncentráciu, zívate, máte ťažké viečka, prípadne vybočujete z pruhov, nesnažte sa jazdiť ďalej za každú cenu. Krátky odpočinok či dokonca spánok je lepší ako havária, ktorá môže mať fatálne následky. Ale aj najmenší ťuk spôsobený nedobrzdením vás môže stáť veľa strateného času a veľakrát aj zbytočných nervov. Ak už musíte vystúpiť z auta, vždy majte na sebe výstražnú vestu.

Už pred cestou by ste mali myslieť na miesta, kde vás môžu zdržať obávané kolóny. Sú to najmä hraničné priechody, mýtnice a zjazdy z diaľnic. Pred takýmito miestami by ste nemali zabudnúť dotankovať a mať v aute dostatok tekutín a jedla, a to najmä v prípade, ak cestujete s deťmi. Policajné štatistiky hovoria, že najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok a sobota a v lete dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku, v strede na konci mesiaca.

Myslím si, že pokiaľ ide o výbavu, klimatizácia v aute je v našich zemepisných šírkach nevyhnutnosťou. Oceníte to nielen doma, ale najmä južne od Slovenska. Je výdatnou pomocníčkou v tropických horúčavách, zvlášť na rozpálených cestách, keď vás pribrzdí kolóna. Pomáha prekonávať únavu z tepla, udržuje našu myseľ v pozore. Keď som bol v Chorvátsku, zabával som sa na domácich šoféroch, ktorí jazdili na starších autách s otvorenými oknami a s rukou frajersky vyloženou z okna…

Ak spomínam Chorvátsko – stále je to pre Slovákov najnavštevovanejšia letná dovolenková destinácia a mali by ste vedieť – okrem iného – aj to, že mladých vodičov do 24 rokov posudzujú inak ako starších vodičov. Napríklad musia  jazdiť pomalšie na všetkých typoch ciest. Možno by ste si mohli poznačiť mobilnú aplikáciu HAK, prípadne stránku chorvátskeho autoklubu www.hak.hr, kde nájdete informácie o stave na cestách a hraničných priechodoch (aj cez kamery), ceny palív, poplatkov za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie.

A rád by som pridal ešte skutočne užitočnú informáciu, ktorá mi často pomáha najmä na neznámych cestách a ktorú mám od čias získania vodičáku. Rátajte s chybami ostatných účastníkov cestnej premávky!

Želám vám, pohodovú a bezpečnú dovolenku bez kazov.

Ivan Mičko, foto: archív

Bezpečnosť na cestách
Komentáre (0)
Pridať komentár