Japonská automobilka Toyota sa snaží byť vždy o krok napred. Na nedávnej výstave SEMA 2018 v Las Vegas predstavila štúdiu vodíkového pick-upu Toyota Tundra PIE Pro, ktorý počas jazdy dokáže upiecť pizzu!
Spomínaná tuningová výstava SEMA, ktorá je aj priestorom pre obchod s náhradnými dielmi, patrí medzi k najdôležitejšie „autosalóny“ na území USA. Odborníci na úpravu automobilových karosérií a detailov sa každoročne predháňajú v tom, kto na seba vďaka bizarným prestavbám strhne najväčšiu pozornosť.
Prečítajte si aj: OH 2020 + Toyota = ekoolympiáda
Netradičný koncept Toyota Tundra PIE Pro je výsledkom spolupráce so známou spoločnosťou Pizza Hut, ktorý tvorí reštauračný reťazec založený bratmi Danom a Frankom Carneyovými v roku 1958. Originálny pick-up vychádza zo štandardnej verzie Tundra SR5.
Prečítajte si aj: Toyota a Volvo – synonymum bezpečnosti
V prípade „pizza-automobilu“ však mechanici vyhodili spaľovací agregát, ktorý nahradili súčiastkami vodíkového pohonu známeho z vodíkového modelu Toyota Mirai. Vozidlo má pohon predných kolies namiesto 4×4.
Prečítajte si aj: Toyota 2000GT – historický medzník
V časti auta, ktorú tvorí „mobilná pizzeria“, je robot schopný počas jazdy taliansku pochutinu upiecť, nakrájať aj zabaliť. Vo vnútri je skromná chladnička a trúba TurboChef HHC 1618. Vďaka tomuto systému je možné upiecť a pripraviť celú pizzu za necelých 7 minút.
Prečítajte si aj: Toyota Camry – návrat do Európy
Pomocou dvoch robotických rúk je pizza vybratá z chladničky, pričom robot za sebou aj zatvorí dvere. Vzápätí ju umiestni na pás, po upečení ju potom nakrája na štvrtiny a uloží do krabice. Jediný vyrobený exemplár ukazuje na možnosti modernej techniky, ale so sériovou výrobou sa nepočíta.
Prečítajte si aj: Toyota Setsuna? Elektro-roadster z dreva
Prečítajte si aj: 24 h Le Mans: Toyota do histórie aj s Alonsom
-jj-