Toyota Research Institute zavádza umelú inteligenciu do výskumu nových materiálov

Až 35 miliónov dolárov vyčlenila Toyota Research Institute (TRI) na výskumné projekty, pri ktorých bude využitá umelá intelgencia na vytváranie nových materiálov.

Tieto programy bude realizovať v spolupráci s vedeckými centrami, vysokými školami a inými firmami. Cieľom bude rozvoj systémov umelej inteligencie na podporu vedeckých výskumov a následne ich využitie na projektovanie a hľadanie moderných materiálov, ktoré umožnia vyrábať výkonnejšie akumulátory a katalyzátory do palivových článkov, montovaných do vozidiel bez emisií.

     

Toyota považuje umelú inteligenciu za nástroj s kľúčovým významom pre množstvo rozličných oblastí a sme hrdí, že ju využijeme v rozvoji materiálovej technológie,” povedal vedecký riaditeľ TRI, Eric Krotkov. „Urýchlenie tempa tvorby nových materiálov pomôže vybudovať základy budúcnosti postavenej na čistej energii a priblíži nás k cieľu, ktorým je zníženie priemernej celosvetovej emisie oxidu uhličitého pre nové vozidlá o 90 percent do roku 2050”.

 Prvé výskumné projekty sa uskutočnia v spolupráci s Univerzitou Stanford, Massachusetts Institute of Technology, univerzitami Michigan, Buffalo a Connecticut, ako aj s britskou firmou Ilika, ktorá są špecializuje na inovácie v oblasti materiálovej technológie. TRI rokuje aj s ďalšími partnermi.

„Iniciatíva Toyota Research Institute vytvára vynikajúce podmienky na radikálne rozšírenie využívania databáz a systémov strojového učenia pri hľadaní nových materiálov,” vyjadril sa Jens Norskov, profesor z Univerzity Stanford a riaditeľ centra SUNCAT. „Budeme spoločne pracovať na teoretickom výskume,  výpočtoch a získavať skúsenosti pri jedinečnej úrovni koordinácie prác. Obzvlášť fascinujúca je pre nás perspektíva avantgardného prístupu pri tvorbe nových katalyzátorov pre palivové články.

Pri výskumoch budú využívané nové zdroje experimentálnych dát, pokročilé matematické modelovanie materiálov a umelá inteligencia, ktoré radikálne urýchlia tvorbu nových materiálov. Kedysi podobné projekty trvali celé desaťročia. V rámci výskumných programov budú paralelne prebiehať aj práce na nových materiáloch pre energetické systémy budúcnosti a na iné využitie.

Projekty realizované TRI v spolupráci s partnermi sa sústredia na nasledujúce oblasti:

  • tvorbu nových konštrukcii a materiálov pre akumulátory a palivové články,
  • hľadanie nového využitia systémov umelej inteligencie schopných učiť a nových materiálov, využitie nástrojov informatiky na vytváranie nových materiálov,
  • zautomatizovanie systémov hľadania nových materiálov s využitím simulácie, systémov schopných učiť sa, umelej inteligencie a robotiky.

Urýchlenie tvorby nových materiálov je jednou zo štyroch najdôležitejších oblastí výskumu Toyota Toyota Research Institute, ktorý začal svoju činnosť v roku 2015. TRI má takisto za cieľ zvýšenie bezpečnosti motorizácie pomocou plne automatických riešení, zlepšenie dostupnosti motorizácie pre ľudí, ktorí v súčasnosti nemôžu viezť vozidlá a prenos motorizačných technológií na roboty zabezpečujúce mobilnosť ľuďom s obmedzenou pohyblivosťou v ich bytoch.

Toyota, dk

 

Komentáre (0)
Pridať komentár