S elektrickou ŠKODA VISION E do budúcnosti

Model VISION E dáva nahliadnuť do stratégie elektromobility značky ŠKODA.

Účasť značky ŠKODA na autosalóne Auto Shanghai 2017 (19. – 28. apríla) bola úplne v znamení elektrifikácie: štúdiou Vision E ponúka automobilka prvý raz konkrétny špecifický výhľad na individuálnu mobilitu budúcnosti. Emocionálne ladené päťdverové SUV-kupé prejde až 500 kilometrov na čisto elektrický pohon a dosahuje tretiu úroveň autonómneho riadenia. ŠKODA dôsledne pracuje na elektrifikáciu svojej modelovej palety a do roku 2025 ponúkne päť čisto elektricky poháňaných modelov v rôznych segmentoch.

Mobilita zajtrajška

V spoločnosti ŠKODA AUTO bežia prípravy a vývoj na plné obrátky. Prvý koncept vozidla na čisto elektrický pohon a autonómne riadenie v histórii automobilky stelesňuje budúcnosť elektromobility značky.

ŠKODA VISION E je s dĺžkou 4 645 milimetrov, šírkou 1 917 milimetrov a výškou 1 550 milimetrov veľmi výrazná. Vďaka dlhému rázvoru (2 850 milimetrov) a krátkym previsom vpredu a vzadu vytvorili technici – ako vždy u vozidiel značky ŠKODA – mimoriadne priestranný interiér. Futuristický koncept zlučuje zvýšenú pozíciu sedačiek a veľkorysú priestrannosť, typické znaky vozidiel kategórie SUV, s dynamicky pôsobiacou siluetou a plynulo klesajúcou líniou strechy karosérie kupé.

So systémovým výkonom 225 kW/305 k zrýchľuje ŠKODA VISION E veľmi dynamicky. Maximálna rýchlosť je 180 km/h. Výkonné ion-lítiové akumulátory a optimálnu rekuperácia umožňujú dojazd až 500 kilometrov. Vďaka inteligentnému manažmentu kooperujú oba elektromotory s maximálnou účinnosťou a poháňajú všetky štyri kolesá vozidla ŠKODA VISION E. Predné a zadné kolesá sú poháňané podľa potreby tak, aby bola neustále zaručená maximálna stabilita, bezpečnosť a dynamika.

Autonómne riadenie

So štúdiou VISION E umožňuje ŠKODA nahliadnuť do už čoskoro realizovaných foriem autonómneho riadenia. Podľa najnovších odhadov bude už v roku 2030 zhruba 15 percent všetkých nových automobilov jazdiť plne autonómne. Štúdia ŠKODA VISION E spĺňa predpoklady pre dosiahnutie tretej úrovne autonómneho riadenia. Vie sa automaticky pohybovať v kolónach, v režime autopilota prejsť niektoré úseky diaľnic, držať sa v jazdnom pruhu alebo sa naopak vyhýbať, predbiehať, automaticky vyhľadávať voľné parkovacie miesta a automaticky na ne vchádzať a vychádzať z nich. Zabezpečujú to rôzne senzory, rôzneho dosahu a najrôznejšie kamery, ktoré sledujú prevádzku.

Stratégia elektromobility

V globálnej rastovej stratégii automobilky hrá elektromobilita kľúčovú úlohu. ŠKODA na báze koncernovej platformy MEB vyvíja vlastné koncepty vozidiel pre čisto elektrickú mobilitu.

Elektrifikácia modelovej palety značky ŠKODA začne už v roku 2019 uvedením modelu ŠKODA SUPERB s plug-in-hybridným pohonom. Krátko potom v roku 2020 bude nasledovať čisto elektricky poháňaný sériový automobil značky ŠKODA. Do roku 2025 značka rozšíri svoju ponuku o päť čisto elektricky poháňaných automobilov z rôznych segmentov.

Skoda Media Services (šr)

ŠKODA VISION E
Komentáre (0)
Pridať komentár