Kauza Dieselgate: úpravy pre VW Passat, CC a Eos

Kauza Dieselgate postupne „upadá“ do zabudnutia. Koncern Volkswagen začína s úpravami modelov, všetko ale záleží na ochote majiteľov prísť do servisu na odstránenie nelegálneho softwaru.

Nemecký ústav pre dopravu (KBA) už schválil technické úpravy motorov pre model Golf, teraz sú na rade modely Passat, CC a Eos s pohonnými jednotkami 2,0 TDI EA189. Pre pripomenutie, po svete stále jazdí viac ako 800 tisíc týchto vozidiel s nelegálnym softwarom.

Akcia pre modely Passat, CC a Eos je pokračovaním zo začiatku roka, kedy Volkswagen začal s úpravou modelu Golf. Majitelia vyššie spomenutých vozidiel tak v blízkej dobe dostanú list od autorizovaných servisov o plánovanej servisnej prehliadke.

Otázkou zostáva, ak majiteľ s automobilom nechodil do autorizovaných servisov a predal vozidlo druhému alebo už aj tretiemu majiteľovi. Podľa Jürgena Stackmanna, člena predstavenstva Volkswagenu, sú už servisní poradcovia pripravení na túto kampaň.

V prvej fáze mali majitelia dotknutých vozidiel dostať list od úradu KBA, ktorý im oznámil náležitosti o vykonaní servisnej prehliadky. V druhej etape dostanú majitelia list od servisného strediska, ktoré im navrhne kontakt na dohodnutie termínu.

Tento akt je však dobrovoľný a nie je pre majiteľov záväzný. Otázkou tiež zostáva, ako sa k upraveným vozidlám postavia stanice emisnej kontroly. Dostanú už software, ktorý odhalí nelegálnu úpravu emisií, alebo budú vozidlá naďalej prechádzať emisnou kontrolou aj bez potrebnej úpravy softwaru?

Nemecký úrad však ubezpečuje, že po servisnej prehliadke budú všetky vozidlá opätovne spĺňať zákonné požiadavky na čistotu výfukových plynov. Toto technické riešenie nebude mať vplyv na spotrebu paliva, výkon motora alebo hlučnosť.

Začiatok zvolávacích akcií pre motory 1,2 TDI EA189 však bude meškať. Volkswagen sa vyjadril, že plánovaný termín na druhý štvrťrok 2016 nestihne a bude mať meškanie. O ďalších zvolávacích akciách vás budeme naďalej informovať.

MM, Volkswagen

CCEosKauza DieselgatePassatVolkswagen
Komentáre (0)
Pridať komentár