Inovatívne kývne rameno pre bicykle BMW

Automobilka BMW vyrába osobné automobily, motocykle, no tiež rôzne iné dopravné prostriedky s ľudským pohonom. Medzi ne patria napríklad bicykle. Najnovšia inovácia práve pre bicykle BMW sa začína vyrábať v nemeckom Heisenbergu.

BMW vyrábalo bicykle už v minulosti a v tejto tradícii pokračuje. Pokrokový typ rámu zabezpečil mimoriadnu „ľahkosť“ bicyklov BMW. V súčasnosti automobilka predstavila a začala vyvíjať prevratnú inováciu medzi elektrickými bicyklami.

Patent automobilky BMW, takzvané kývne rameno, predstavuje nový druh technológie rámov elektrických bicyklov. Značka BMW i spája progresívny dizajn s najnovšími technológiami. Príkladom tohto prístupu sú automobily BMW i3 a i8.

Patent na kývne rameno s pohonnou jednotkou nemal využitie v osobných vozidlách BMW i. Návrh tak konštruktéri implementovali do najnovšieho elektrického bicykla Heisenberg XF1. Nová technológia sa vyrába v továrni na elektrické bicykle v Heisenbergu.

Nová koncepcia umožní voľný pohyb pohonnej jednotky, ktorá bola doteraz pevne prichytená k rámu bicykla. V súčasnosti tak nie je potrebné použitie napínača reťaze. Po prvýkrát mohli konštruktéri použiť zadné pruženie s bezúdržbovou hnacou jednotkou s karbónovým remeňom.

Vývojový team z továrne HNF Heisenberg navrhol novinku pre bicykel XF1 špecifickým spôsobom. Kinematické prvky sú integrované nad stredovým motorom a tak ho upevňujú k rámu. Stredový motor a zadný náboj sú integrované do kývneho ramena.

So špeciálnou kinematikou je kývne rameno umiestnené s pohonnou jednotkou tak, aby sa nemenila vzájomná poloha jednotky zadnej osi kolesa so stredovým motorom voči hlavnému rámu. Technológia umožňuje maximálne prepruženie až 150 mm na zadnom kolese.

Odpruženie dokáže reagovať citlivo a poskytuje vynikajúcu stabilitu. Na nerovnom povrchu môže cyklista šliapať plynulo a efektívne. Systém tak funguje bez ovplyvňovania pohybom pedálov. Konštruktéri tiež zabezpečili možnosť implementovania modulárneho pohonného systému.

MM, BMW

BMWi bicykelkývne rameno
Komentáre (0)
Pridať komentár