Výrobný závod ŠKODA v Kvasinách oslavuje 80. rokov

Závod Škody v Kvasinách oslavuje 80. výročie založenia. Automobily sa tu vyrábajú od roku 1934, od roku 1947 z linky schádzajú vozidlá značky Škoda. Dnes v Kvasinách vyrába približne 4 200 zamestnancov modely ŠKODA Superb, Yeti a Roomster.

Závod sa tak stal jedným z pilierov globálnej výrobnej spoločnosti a súčasne najväčším zamestnávateľom v Královohradeckom kraji. V rámci rastovej stratégie česká automobilka spoločne s koncernom Volkswagen závod v najbližších rokoch podstatne rozšíri a zmodernizuje.  V Kvasinách sa bude vyrábať aj ďalší nový model. Budúcnosť závodu je zabezpečená aj vďaka spolupráci podnikových odborov KOVO MB.

Automobily sa v Kvasinách vyrábajú od roku 1934. Prvým vozidlom značky Škoda, vyrábaným v tomto závode, bola v roku 1947 vtedajšia ŠKODA Superb, luxusný model svojej doby. V ďalších desaťročiach sa vo východočeskom závode vyrábal rad legendárnych modelov značky Škoda, napríklad kabriolet Škoda Felicia (1958-1964), Škoda 110 R Coupé (1970-1980) a ŠKODA Pick-up/VW Caddy Pick-up (1995-2001 ).

Rozhodujúcim míľnikom v modernej histórii bol v roku 2001 začiatok výroby prvej novodobej generácie vozidla Škoda Superb. Nová vlajková loď značky Škoda znamenala pred 13 rokmi začiatok razantného rozširovania a modernizácie závodu až do podoby modernej výkonnej automobilky. Len pre začatie výroby modelu ŠKODA Superb investovala ŠKODA v Kvasinách na začiatku tisícročia spoločne s koncernom Volkswagen približne 190 miliónov eur.

Od roku 2001 sa kvasinský závod spoločnosti Škoda Auto postupne rozširoval. V roku 2006 bol predstavený nový model z Kvasin, Škoda Roomster. A pochádza odtiaľto aj ďalší úplne nový model, Škoda Yeti, ktorý sa v roku 2009 stal prvým kompaktným SUV značky Škoda.

Spolu s rozširovaním palety vozidiel, vyrábaných v Kvasinách, vzrástla celková ročná výroba v tomto závode až na bezmála osemnásobok, z 20 000 na 150 000 vozidiel. Koncom roka 2013 opustilo brány kvasinského závodu 1,5-miliónte vozidlo. Z linky tu dnes schádzajú modely ŠKODA Superb, Yeti a Roomster.

V súvislosti s modelovou ofenzívou investovala ŠKODA v rokoch 2001 až 2013 do závodu približne 650 miliónov eur, okrem iného aj do ekologických opatrení. V polovici roka 2013 bola v Kvasinách uvedená do prevádzky nová kogeneračná jednotka, vďaka ktorej klesli lokálne emisie CO2 o desať percent, respektíve o 8 000 ton CO2 ročne. Do tohto ekologického opatrenia boli investované približne 3 milióny eur. Kogeneračná jednotka získala v Českej republike ocenenie Ekologický projekt roka.

V nasledujúcich rokoch sa bude závod Škoda Auto v Kvasinách ďalej rozširovať. Okrem iného sa dokončuje nová zvarovňa a rozširujú sa prevádzky montáže a logistiky, obnovuje sa aj infraštruktúra závodu. So zhruba 4 200 zamestnancami je dnes kvasinský závod spoločnosti Škoda Auto najväčším priemyselným zamestnávateľom v Královohradeckom kraji. Na začiatku deväťdesiatych rokov, pri vstupe koncernu Volkswagen, mal závod iba 500 zamestnancov. Škoda sa okrem toho v regióne angažuje aj v mnohých spoločenských projektoch. Podpora sa zameriava najmä na oblasti školstva, technického vzdelávania, bezpečnosti cestnej premávky a ekológie.

Škoda, DK

 

 

 

KvasinyŠkodazávod
Komentáre (0)
Pridať komentár