Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai a IVECO predstavili prvý veľký projekt vodíkovej spolupráce

Hyundai a Iveco na veľtrhu IAA Transportation 2022 v Hannoveri spoločne predstavili prvé vozidlo IVECO eDAILY s palivovými článkami.

Hyundai a Iveco spájajú ambiciózne ciele v oblasti udržateľnosti. Ich spolupráca tak pomôže urýchliť prechod k bezuhlíkovej mobilite. V marci 2022 obe spoločnosti podpísali memorandum o porozumení a vytvorili viaceré spoločné pracovné skupiny. Tie skúmajú spôsoby, ako sa obe spoločnosti môžu navzájom dopĺňať pri vývoji elektrických vozidiel a alternatívnych pohonov.

Začiatkom júla Hyundai a Iveco spoločne oznámili vývoj IVECO BUS na vodíkový pohon. Vozidlo je vybavené systémom palivových článkov Hyundai a prináša relevantné výhody z hľadiska výkonu a emisií.

Vodíkové úžitkové vozidlo eDAILY FCEV

Funkčný prototyp eDAILY Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV), ktorý Hyundai a Iveco spoločne predstavili v Hannoveri, je vybavený systémom vodíkových palivových článkov Hyundai s výkonom 90 kW a elektromotorom s výkonom 140 kW. Šesť nádrží ponúka kombinovanú skladovaciu kapacitu na 12 kg vodíka. Prototyp GVW s hmotnosťou 7,2 tony bol testovaný v Európe a potvrdil dojazd 350 km, maximálne užitočné zaťaženie 3 tony a čas tankovania do 15 minút. Zatiaľ čo batériové elektrické vozidlo eDAILY BEV, ktoré bolo tiež na veľtrhu predstavené, je vhodné na krátke cesty, eDAILY FCEV bude ideálnou voľbou pre dlhšie jazdy, kde je potrebné vysoké užitočné zaťaženie a dlhý dojazd.

Iveco S-Way 360 Shorturn – Ultra krátka verzia ma megamalý polomer otáčania

Spoločnými silami k udržateľnosti

Po nedávnom oznámení, že IVECO BUS vybaví svoje budúce autobusy na vodíkový pohon našimi palivovými článkami, je eDAILY na vodíkový pohon ďalším konkrétnym príkladom toho, čo môžeme dosiahnuť spoločným úsilím pri urýchlení prechodu k uhlíkovej neutralite. Partnerstvo vytvorené medzi týmito dvoma spoločnosťami sa ukázalo ako veľmi úspešné a v nasledujúcich rokoch očakávame ešte lepšie výsledky,“ povedal Martin Zeilinger, vedúci technickej jednotky vývoja úžitkových vozidiel spoločnosti Hyundai Motor Company

V deň, keď oznamujeme, že sa naše batériové elektrické eDAILY stalo skutočnosťou, sme nadšení, že môžeme svetu predstaviť prvé eDAILY na vodíkový pohon. Na základe tohto prototypu chceme do konca budúceho roka u vybraných zákazníkov uviesť do skúšobnej prevádzky malú sériu dodávok FCEV. Tento vzrušujúci míľnik na našej ceste k udržateľnosti je výsledkom úspešnej spolupráce medzi Iveco Group a Hyundai Motor Company a ukazuje, ako môžeme spojením našich silných stránok dosiahnuť hmatateľné výsledky v krátkom časovom horizonte,“ povedal Marco Liccardo, Chief Technology & Digital Officer, Iveco Group

Hyundai a Iveco Group skúmajú aj ďalšie možnosti spolupráce, vrátane spoločného vývoja v oblasti automatizácie vozidiel a konektivity.

Prototyp eDAILY FCEV je vystavený v stánku IVECO v hale 24, Deutsche Messe AG, na IAA Transportation od 20. do 25. septembra.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov