Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


New York: Autonómna “elektroKia” HabaNiro

Juhokórejská automobilka Kia predstavila na prebiehajúcom autosalóne v New Yorku horúcu a atraktívnu novinku. Elektromobil HabaNiro so stálym pohonom všetkých kolies má avizovaný dojazd takmer 500 km, podporu autonómneho riadenia 5. úrovne a efektné krídlové dvere.

Všestranné a nápadité vozidlo navrhlo a vytvorilo dizajnérske štúdio Kia v Kalifornii. Podľa predstaviteľov automobilky nejde o žiadny imaginárny super-automobil, ktorý skončí len vo fáze projektu respektíve štúdie. Naopak, ide o prezieravý pohľad do budúcnosti mobility, v ktorej automobily úplne hladko spoja dizajn, schopnosti, účelnosť a kreativitu.

„Chceli sme, aby tento koncept umožňoval pohodlnú prepravu po meste, rezanie zákrut na pobreží, rovnako tak ako sebaisté zdolávanie terénu na ďalekých výpravách do divočiny,“ uviedol Tom Kearns, viceprezident pre design z kalifornského štúdia KDCA (Kia Design Center America).

HabaNiro je kompaktným crossoverom-SUV len v zmysle súčasných rozdielov v segmentoch. V podstate je to čisto elektrický univerzálny automobil so slušným dojazdom na jedno nabitie, no súčasne ide crossover, športovo úžitkové vozidlo, laboratórium najmodernejších technológií a automobilom na dobrodružné výpravy.

Dizajn štúdie HabaNiro je definovaný súhrou medzi ochrannými panelmi v šedom metalickom odtieni (pozn. v oblasti okolo predných kolies a dozadu pozdĺž bokov vozidla) a jasne červeným aero panelom v odtieni „Lava Red“, ktorý tvorí zadný C-stĺpik a je vytiahnutý smerom hore a cez strechu.

Luxusný vzhľad a dobrodružný charakter vozidla upevňujú ochranné kryty nárazníka z hliníku so saténovou povrchovou úpravou, ťažné háky z frézovaného hliníkového bloku, akcenty z eloxovaného hliníku v červenom odtieni Lava ako aj samotný reliéfny názov HabaNiro.

O futuristicky zameranom prevedení interiéru HabaNira veľ napovedajú aj krídlové dvere. Interiér vyvedený v červenom odtieni Lava hlási zapálenie pre vec a energickosť. Sofistikovaný a vzdušný interiér akcentujú predné sedadlá čalúnené pleteninou buklé, ktoré sa zdanlivo vznášajú v priestrannej kabíne.


K čistému a modernému vzhľadu interiéru napomáha absencia obdĺžnikových obrazoviek a tradičných ovládacích gombíkov respektíve tlačidiel. HabaNiro namiesto toho používa projekčný displej (HUD) naprieč celou šírkou čelného skla, ovládaný pomocou vyklenutého prístrojového panelu z akrylátu, ktorý je jedným veľkým dotykovým displejom so senzorickou svetelnou spätnou väzbou (SLF).

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov